Mens du sov: Israel angriber iranske styrker i Syrien

Ifølge israelsk militær er landet natten til mandag i gang med at angribe iranske al-Qud-styrker i Syrien. "New IRA" mistænkes for bilbombe i Londonderry.

Israel er i gang med at angribe iranske al-Qud-styrker i Syrien, oplyser isralelsk militær. Billedet viser amerikanske militær-køretøjer under en tidligere aktion i det østlige Syrien. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: DELIL SOULEIMAN

Israel udfører angreb mod iranske mål i Syrien

Israel er i gang med at angribe iranske al-Qud-styrker i Syrien. Det oplyste israelsk militær kort efter midnat til mandag.

Samtidig advarer Israels militær syriske styrker mod at angribe israelsk territorium eller israelske styrker.

De iranske al-Qud-styrker er en enhed, der er dedikeret til at kæmpe i udlandet.

Israels militær oplyste søndag, at landets luftforsvarssystemer havde opfanget et missil affyret fra Syrien.

Det skete, efter at den syriske regering tidligere søndag havde beskyldt Israel for at udføre luftangreb i den sydlige del af landet.

Ifølge Syrien skød landets luftforsvar syv israelske missiler ned i syd.

Det israelske militær giver ikke yderligere detaljer i sin erklæring natten til mandag.

Israel har svoret at stoppe sin fjende nummer et, Iran, fra at befæste sig militært i nabolandet Syrien.

Israelske styrker har udført hundredvis af luftangreb i Syrien. Ifølge Israel er angrebene rettet mod iranske militære mål samt våbenleverancer til den libanesiske Hizbollah-bevægelse, der støttes af Iran.

Iran og Hizbollah har siden begyndelsen af den syv år lange borgerkrig i Syrien været støtter af den syriske præsident, Bashar al-Assad, som er tæt på at genvinde fuld kontrol med store dele af det vestlige Syrien. Det er især sket ved hjælp af støtten fra Iran, Hizbollah og Rusland.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har gentagne gange understreget, at landet ikke vil acceptere en permanent iransk militær tilstedeværelse i Syrien.

Det samme gjorde han søndag:

»I har en permanent politik. Den går ud på at angribe den iranske forankring i Syrien og skade dem, der forsøger at skade os,« sagde han til journalister.

Det er meget usædvanligt, at Israel officielt går ud og bekræfter landets angreb i Syrien.

/ritzau/AFP

Lørdag eksploderede en bilbombe udenfor et retslokale i byen Londonderry. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLODAGH KILCOYNE.

Fire mænd er anholdt efter eksplosion i Nordirland

Politiet i Nordirland har anholdt yderligere to mænd på 34 og 42 år, efter at en bilbombe lørdag eksploderede udenfor et retslokale i byen Londonderry.

Tidligere søndag meldte politiet ud, at to personer, der begge var i tyverne, var blevet anholdt. Dermed er fire personer arresteret i sagen.

Det er nu ved at blive undersøgt, hvorvidt mændene har tilknytning til gruppen »New IRA«, lyder meldingen fra myndighederne.

De to første mænd blev pågrebet flere timer efter eksplosionen, der fandt sted på Bishop Street.

»Heldigvis var der ikke nogen, der blev dræbt, men det var tydeligvis et forsøg på at dræbe folk her i lokalsamfundet,« siger Mark Hamilton, der er assisterende politikommissær.

Han tilføjer, at hovedfokus ligger i efterforskningen af gruppen »New IRA«, der er en udbrydergruppe fra Den Irske Undergrundshær (IRA).

Londonderry er historisk set en by, der har været plaget af uro i forbindelse med striden i Nordirland. Striden bunder i en dyb konflikt mellem protestanter og katolikker.

På begge sider har der været oprørsgrupper, men IRA var den mest kendte blandt katolikkerne. Gruppen er nedlagt, men udbrydergrupper har fortsat volden.

Eksplosion kommer på et tidspunkt, hvor politiet både i Nordirland og Irland, der er medlem af EU, har advaret om, at briternes exit fra EU kan skabe problemer.

De frygter, at en hård grænse mellem de to lande kan resultere i optøjer.

Flere politikere har været ude og fordømme episoden blandt andre fra partiet Sinn Fein, der var den politiske gren af den irske undergrundshær, IRA.

»Skam jer. Skam jer og stop,« siger Mary Lou McDonald, der er leder af Sinn Fein.

Patruljerende betjente spottede lørdag aften den mistænkelige bil omkring klokken 19.55 lokal tid. Få minutter senere modtog politiet en advarsel om, at bilen var blevet efterladt på stedet.

»Vi rykkede med det samme og begyndte at evakuere folk i de nærliggende bygninger inklusiv omkring 100 hotelgæster,« lød det tidligere søndag fra Mark Hamilton.

Derudover blev flere beboere evakueret blandt andet flere børn, der var i en kirke for unge i nærheden.

/ritzau/Reuters

 

Ti fredsbevarende FN-soldater er dræbt i angreb i Mali

Ti soldater fra FNs fredsbevarende styrker er søndag blevet dræbt, og 25 er blevet såret i et angreb i det vestafrikanske land Mali.

Det oplyser en kilde, der er tæt knyttet til FNs fredsbevarende mission i Mali, Minusma. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Der er tale om otte FN-soldater fra Tchad.

De blev dræbt, da bevæbnede gerningsmænd angreb en FN-base i Aguelhok i det nordøstlige Mali. Basen ligger nær grænsen til Algeriet.

Den gruppe af soldater, der blev angrebet, dræbte adskillige gerningsmænd, oplyser FN-missionen ifølge nyhedsbureauet dpa.

FN har fordømt søndagens angreb.

»Dette komplekse og kujonagtige angreb viser, hvor besluttede terroristerne er på at sprede kaos, siger FNs chef i Mali,« Mahamat Saleh Annadif ifølge dpa.

»Det kræver en hårdfør, øjeblikkelig og koordineret handling fra alle militære kræfter at bekæmpe terrorismen,« siger han.

Mali har siden et militærkup i 2012 været præget af voldsomme uroligheder.

Al-Qaeda-tilknyttede ekstremister har siden 2015 regelmæssigt angrebet sikkerhedsstyrker og den fredsbevarende FN-mission i landet.

Grupperne dominerer helt dele af det afrikanske land, som er uden for den maliske regerings kontrol.

Danmark bidrager i øjeblikket til FN's fredsbevarende operation i Mali med et stabsofficerbidrag på en person.

I alt er mere end 13.000 fredsbevarende styrker udstationeret i landet.

Det har indtil videre dog ikke forhindret den omfattende vold fra militante i landet. De militante grupper har også udført angreb i Burkina Faso og Niger.

Tidligere i januar kritiserede både Frankrig og USA myndighederne i Mali for, at de ikke har formået at standse den tiltagende vold i landet.

Mere end 100 FN-soldater er blevet dræbt i Mali siden 2013.

/ritzau/AFP

Mellem 70 og 80 køer omkom søndag i en brand i en stor stald i en stor stald i den svenske kommune Säffle Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Op mod 80 køer brænder inde i svensk stald

Mellem 70 og 80 køer omkom søndag i en brand i en stor stald i en stor stald i den svenske kommune Säffle, der ligger nordøst for Göteborg. Det skriver nyhedsbureauet TT.

Ifølge politiets oplysninger var der omkring 200 køer og kalve i stalden, da ilden brød ud. Da staldens ejer blev opmærksom på ilden nåede han at få mellem 120 og 130 køer sikkert ud.

To ambulancer er blevet kaldt ud til branden, der ligger i en lille by nord for byen Säffle, lyder det fra redningsfolk på stedet.

Mattias Larsson, der er redningsofficer i redningstjenesten i området, siger, at store dele af taget på laden er kollapset, og at bygningen er fuldstændig ødelagt.

Larsson tilføjer at der er to personer på stedet, som bliver undersøgt af redningsarbejdere, fordi de har indåndet røg fra branden.

Myndighederne arbejder fortsat kort før klokken 21 søndag aften på at forhindre, at branden spreder sig til nærliggende bygninger. Slukningsarbejdet ventes at tage noget tid, lyder meldingen fra Mattias Larsson.

Ifølge politiet er der en del løsgående køer i området, hvilket risikerer at påvirke bilister, der er tæt på gården.

/ritzau/