Mens Danmark indfører mundbind, lukker to af Europas mastodonter ned: Sådan gør de

I både Frankrig og Tyskland bliver der nu indført nye nedlukninger. De er dog ikke lige så strenge, som de var i foråret. Forstå detaljerne i nedlukningen af Europas to største økonomier her.

 
Tyskland og Frankrig har begge valgt at lukke ned i håbet om at få bugt med det stigende smittetal, der lige nu hærger i Europa. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

I håb om at få bugt med de stigende smittetal tværs over landet skal danskerne fra i dag gå med mundbind eller visir på offentlige steder som supermarkeder, på ungdomsuddannelser og i sundhedsvæsenet.

Det er bare et af flere nye coronatiltag, som skal forsinke spredningen af coronavirus, som nu for anden gang er rullet ind over Europa. I Tyskland og Frankrig tager regeringerne dog langt strengere metoder i brug:

Europas to største økonomier lukker ned. Igen. Forstå de nye nedlukninger her.

Frankrigs hospitaler er pressede

Fra på fredag lukker Frankrig ned i fire uger, annoncerede den franske præsident, Emmanuel Macron, onsdag. Det er en beslutning, han har truffet, for at undgå kaos på hospitalerne, forklarede han i en TV-transmitteret tale til nationen.

Hvis ikke Frankrig lukker ned, frygter han nemlig, at landets intensivafdelinger kan være fyldt op inden midten af november.

Derfor skal alle ikkenødvendige erhverv nu lukke ned, ligesom restauranter og barer må lukke. Franskmændene får i øvrigt udgangsforbud og må kun gå ud for at »arbejde, gå til lægen, tage sig af et familiemedlem, købe ind eller få frisk luft«, forklarede Macron i sin tale.

Går de ud for andet, skal de fremvise en attest fra Indenrigsministeriet om, at de er ude i lovligt ærinde.

Nedlukningen er dog ikke lige så streng, som den var i foråret. Denne gang forbliver skoler og arbejdspladser for eksempel åbne, og det vil også fortsat være muligt at besøge plejehjem. Den nye nedlukning skal vare indtil 1. december, men den kan blive forlænget.

Tysklands barer og restauranter må lukke

Blot få timer før Macron gik på TV i Frankrig, havde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, annonceret en lignende nedlukning i Tyskland. Fra på mandag skal store dele af landet lukke ned i fire uger.

Barer, diskoteker, teatre og kulturcentre skal således lukke ned den næste måned, mens restauranter kun må sælge takeaway. Alle tyskere opfordres i øvrigt til at blive hjemme, undgå rejser og se så få som muligt.

Højst to husstande må blande sig med hinanden i det offentlige rum ad gangen, og forsamlinger må ikke have flere end ti deltagere.

Mindre virksomheder, som rammes af den nye nedlukning, kan få en kompensation på op til 75 procent af det, de tjente i november 2019.

Skoler, børnehaver og de fleste virksomheder og arbejdspladser må dog fortsat holde åbent. Det samme gælder de fleste butikker og frisører, skriver BBC.

Selv om Tyskland har en lavere infektionsrate end mange andre europæiske lande, har der i de seneste uger været en skarp stigning i antallet af nye smittede, og ligesom Macron frygter Merkel derfor et uhåndterbart pres på sundhedsvæsenet, hvis ikke myndighederne griber ind nu, forklarede hun onsdag.

Nedlukningen skal gælde i fire uger, men vil blive taget op til revision efter de første to.