Medie: Proud Boys-leder arbejdede undercover for politiet

Lederen af den amerikanske højreekstreme mandegruppe, Proud Boys, har en fortid som meddeler for politiet, viser retsdokumenter.

Enrique Tarrio fik forbud mod at opholde sig i Washington, D.C. før stormløbet. Blandt andet fordi han ulovligt havde medbragt våben til hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Han er frontfigur i en højreekstrem gruppe, som bevæger sig på kanten af loven.

Men tidligere har Proud Boys' leder, Enrique Tarrio, arbejdet undercover som meddeler for det amerikanske politi. Det viser retsdokumenter, som Reuters har fået indblik i.

Enrique Tarrio har mellem 2012 og 2014 tilsyneladende været meddeler for politiet i sager om narkosmugling, menneskesmugling og hasardspil. Selv hævder han ikke at kunne huske sit politiarbejde.

»Jeg kender ikke til noget af det,« siger han til Reuters.

36-årige Enrique Tarrio har i dag udviklet sig til en profil på den yderste amerikanske højrefløj. Han har ført sine – ofte svært bevæbnede – Proud Boys ind i gentagne konflikter med det venstreekstreme netværk Antifa.

Proud Boys var også involveret i stormløbet mod Kongressen i Washington, D.C. 6. januar. Mindst fem medlemmer af Proud Boys er siden blevet anholdt for at have deltaget i urolighederne.

Selv var Enrique Tarrio dog ikke til stede ved Capitol 6. januar – for han var blevet anholdt to dage forinden for i december at have flået et Black Lives Matter-banner ned fra en kirke, hvis menighed er sorte amerikanere, og sat ild til det samt for at have været i besiddelse af ulovlige våben.

Proud Boys har flere gange tidligere været involveret i slagsmål og vold i forbindelse med demonstrationer til støtte for Donald Trump.

De blev for alvor verdenskendt, da Trump under en præsidentdebat i oktober bad Proud Boys holde sig klar til præsidentvalget. »Træd tilbage, og hold jer klar,« sagde han dengang.

Ifølge Reuters har Enrique Tarrios undercoverarbejde blandt andet ført til, at 13 mennesker er blevet sigtet i to forskellige sager. Han har blandt andet hjulpet politiet i Florida med at efterforske en gruppe, der dyrkede hashplanter. I retsdokumenterne bliver Tarrio blandt andet beskrevet som en »produktiv« samarbejdspartner.