Medie: Kina holdt trussel om pandemi skjult for befolkningen i seks afgørende dage

Interne dokumenter viser ifølge nyhedsbureauet AP, at Kina ventede seks dage, fra regeringen var bevidst om tegnene på en pandemi, til befolkningen fik noget at vide. En amerikansk epidemiolog fortæller til mediet, at det har kostet liv.

En kvinde med mundbind går forbi et portræt af Kinas præsident, Xi Jinping, 12. marts 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I seks afgørende dage holdt det kinesiske styre tæt om særdeles vigtige oplysninger, som muligvis kunne have reddet liv. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det tog seks dage, fra kinesiske embedsmænd i al hemmelighed blev bekendt med, at verden stod på tærsklen til en pandemi, inden præsident Xi Jinping 20. januar advarede offentligheden om det. Det afslører interne dokumenter, som nyhedsbureauet AP er kommet i besiddelse af.

I løbet af den tid afholdt byen Wuhan, der som bekendt anslås at være arnestedet for coronavirussen, en banket for titusindvis af mennesker, mens millioner af mennesker rejste gennem byen i forbindelse med det kinesiske nytår.

Denne forsinkelse fra 14. januar til 20. januar var hverken den første fejltagelse, som kinesiske embedsmænd begik for at konfrontere udbruddet, eller den længste forsinkelse, da regeringer rundt om i verden har haft et efterslæb på uger og endda måneder, før at smitten blev påtalt.

Skitserede dystre udsigter

Men forsinkelsen fra Kina kom på et kritisk tidspunkt i de første måneder af udbruddet. Kinas forsøg på at balancere mellem at advare offentligheden og undgå panik kan spille en rolle i, at nu næsten to millioner personer er smittet, og 126.000 personer er døde, skriver AP.

»Hvis de (Kina, red.) tog affære tidligere, ville der være mange færre patienter, og sygehuskapaciteten ville have været tilstrækkelig. Vi kunne måske have undgået kollapset af Wuhans sundhedssystem,« siger Zuo-Feng Zhang, der er epidemiolog ved University of California, til AP.

Dokumenterne afslører, at chefen for Kinas nationale sundhedskommission, Ma Xiaowei, skitserede dystre udsigter for situationen 14. januar under en fortrolig telekonference med provinsielle sundhedsembedsfolk. I et memo lyder det, at formålet med telekonferencen var at formidle instruktioner om coronavirus fra præsident Xi Jinping, premierminister Li Kequiang og vicepremierminister Sun Chunlan. Det angives ikke, hvad instruktionerne var.

»Epidemisituationen er stadig alvorlig og kompliceret, den mest alvorlige udfordring siden sars i 2003, og vil sandsynligvis udvikle sig til en større folkesundhedsrisiko,« er chefen for sundhedskommissionen, Ma Xiaowei, citeret for at sige i memoet ifølge AP.