May fik i sidste øjeblik nye forsikringer fra EU. Tirsdag finder vi ud af, om det er nok

Den britiske premierminister styrtede mandag aften til Strasbourg før en afgørende afstemning i det britiske parlament tirsdag.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Theresa May mødtes sent mandag aften i Strasbourg. Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER/POOL/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, fik mandag aften i sidste øjeblik nye forsikringer på plads, der skal gøre hendes Brexit-aftale med EU mere spiselig for de britiske parlamentarikere.

Ifølge kommissionsformand Jean-Claude Juncker har EU givet May flere »præciseringer og juridiske garantier«.

Det er et forsøg fra EUs side på at overbevise briterne om, at man ikke er interesseret i at aktivere backstoppet, en forsikringsordning i skilsmisseaftalen. Den forsikringsordning har vist sig at være den sværeste knast at blive enige om i forhandlingerne.

Premierminister May mener, at hun nu har leveret de juridiske ændringer, som det britiske parlament, Underhuset, har efterspurgt:

»Nu er det på tide, at vi står sammen, at bakke op om denne forbedrede Brexit-aftale og at levere den efter instruks fra det britiske folk,« sagde hun på en pressekonference lidt før midnat.

Det var i allersidste øjeblik, May mødtes med Juncker.

For allerede tirsdag skal hun overbevise Underhuset om at stemme ja til den aftale, hun har indgået med EU i november 2018. Nu altså akkompagneret med flere forsikringer om, hvordan skilsmisseaftalen og den politiske erklæring skal fortolkes.

Juncker advarede de britiske parlamentarikere om, at EU ikke er klar til at strække sig længere nu:

»Inden for politik får man nogle gange en chance til. Det er, hvad man gøre med denne anden chance, der tæller. For der kommer ikke nogen tredje chance,« sagde han.

Sidste øjeblik

Mødet mellem premierminister Theresa May og topfolk i EU-Kommissionen kom mandag så sent i stand, at man på banegården i Bruxelles kunne se britiske journalister komme halsende for at nå det sidste tog til Strasbourg.

Men der var kindkys og kram fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EUs Brexit-chefforhandler, da May ankom til EU-Parlamentet i Strasbourg ved 21-tiden mandag aften.

Det var i sidste øjeblik, i og med at May senest halvanden time efter, kl. 22.30, skulle fremlægge den tekst, som Underhuset skal stemme om tirsdag.

Her lykkedes det altså til sidst at blive enige om nye elementer, som May håber kan få aftalen til at glide lettere igennem parlamentet tirsdag.

Parlamentarikerne vil nu blive bedt om at stemme om fem dokumenter tirsdag.

De nye elementer er:

  • Et juridisk dokument, et såkaldt fælles fortolkningsdokument, der »reducerer risikoen for«, at Storbritannien bliver fastholdt i backstoppet på ubestemt tid og forpligter Storbritannien og EU til at finde alternativer til backstoppet før december 2020.
  • Et supplement til den politiske erklæring som sætter rammen for de forpligtelser for EU og Storbritannien, der skal sikre forhandlinger om, og at det kommende forhold mellem parterne bliver ført ud i livet.
  • Desuden erklærer Storbritannien i et tredje dokument, en unilateral erklæring, hvordan Storbritannien vil tage affære for at sikre, at backstoppet kun vil blive brugt midlertidigt, hvis man ender med at bruge det.

May har modstandere i egne rækker, blandt konservative og hos oppositionspartiet Labour.

Lederen af Labour, Jeremy Corbyn, er ikke imponeret og opfordrer parlamentsmedlemmerne til at stemme aftalen ned tirsdag:

»Aftenens aftale med EU-Kommissionen kommer ikke i nærheden af de ændringer, som Theresa May har lovet parlamentet,« siger han blandt andet.

Den konservative EU-skeptiker Steve Baker mener, at regeringen »har lagt et ordentligt lag sminke på noget, der langtfra lever op til forventningerne«.

Op og ned og op og ned

Tirsdag er der kun 17 dage til briternes exit fra EU 29. marts.

May er under et voldsomt pres.

I weekenden opfordrede højt placerede folk i hendes eget parti til, at hun skulle aflyse afstemningen tirsdag. Hun kunne ikke undgå et nederlag, mente de.

Hun ved, hvad de taler om. Sidst Underhuset stemte om hendes aftaleforslag i januar, blev det sviende nederlag for May med 432 stemmer imod og kun 202 for.

Forud for mandagens møde har forhandlere mødtes i Bruxelles. Men det var i weekenden angiveligt i forhandlingerne gået »op og ned, op og så desværre ned igen«, som en diplomat  havde udtrykt det til avisen The Guardian.

EU-ambassadørerne for de 27 resterende medlemslande fik ifølge The Guardian tidligere mandag en orientering om, at May allerede søndag havde været klar til at indgå en aftale, men at hendes regering havde sagt nej tak.

I et interview med Politiken beskrev statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag aften forhandlingerne som overordentligt svære.

»Man kan vel sige, at det er svært at give en hjælpende hånd til folk, der står med begge hænder i lommen,« siger statsministeren til Politiken.

Opdateret kl. 1.20.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles