Matematikprofessor forudså svensk flokimmunitet. Nu har han sendt over 100 e-mail til Anders Tegnell

En meget omtalt matematikprofessor er klar til at erkende de fejl, han begik i begyndelsen af coronapandemien. Nu vil han have den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, til at gøre det samme.

 
En vaccine mod covid-19 kan meget snart blive til virkelighed. Særligt to amerikanske og en svensk-engelsk medicinalvirksomhed har opnået lovende testresultater med deres vaccinekandidater. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen, Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Matematikprofessoren Tom Britton regnede forkert. I foråret regnede han sig frem til, at Stockholm kunne opnå flokimmunitet mod covid-19 allerede i juni, og nyheden gik verden rundt. Men han tog altså fejl.

Det erkender han blankt i et interview til svenske Dagens Nyheter. Og nu, hvor smittespredningen i Sverige igen er på samme niveau som i foråret, opfordrer professoren den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, til også at erkende sine fejl.

For der blev begået fejl i den svenske håndtering af coronapandemien i foråret, mener Tom Britton, der er professor i matematisk statistik ved universitetet i Stockholm og blandt andet forsker i, hvordan smitsomme sygdomme spreder sig i en befolkning.

Og dette skader svenskernes tillid til Folkhälsomyndigheten, den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, hvis ikke fejlene erkendes, tilføjer Tom Britton:

»Folkhälsomyndigheten og Anders Tegnell lader til at have svært ved at erkende fejl, og andre lader til helt principielt at mene, at alt, hvad Folkhälsomyndigheten gør, er forkert,« siger Tom Britton til Dagens Nyheter.

»Det lader til, at der findes mange, som tror, at Anders Tegnell vil have, at mange svenskere skal dø. At han er en ondsindet person, som har en skjult dagsorden om at slå så mange mennesker ihjel som muligt,« tilføjer professoren.

Sverige greb ind for sent

Tom Britton har tidligere på måneden forklaret mere specifikt, hvilke fejl han mener, at de svenske myndigheder har begået:

Den svenske regering har grebet for sent ind mod pandemien, forklarede han i et interview til avisen Expressen. Også i den nuværende anden bølge.

»Vores nabolande slog bremsen i betydeligt tidligere og kraftigere, end vi gjorde, så snart de så, smitten begyndte at stige. Det var først, da det begyndte at stige på sygehusene, at vi gjorde noget,« sagde Tom Britton til Expressen tidligere på måneden:

»Det var unødvendigt, for når smittetallene vokser, kan man garantere, at også antallet af indlæggelser vil stige to uger senere. Sverige bremsede for sent.«

Fokus på flokimmunitet kan have skadet

I sit interview til Dagens Nyheter erkender Tom Britton, at hans egne forudsigelser om flokimmunitet kan have haft en negativ indflydelse på pandemien i Sverige. Han mener, at dette kan have været medvirkende til, at svenskerne i løbet af sommeren ikke fulgte restriktionerne i samme udstrækning.

»Det var ikke godt, set i bakspejlet,« siger han til Dagens Nyheter.

Selv har Tom Britton sendt over 100 e-mail til Anders Tegnell med spørgsmål om Sveriges nuværende strategi mod pandemien. For han er stadig skeptisk over for regeringens restriktioner.

Mens mundbind er blevet gjort obligatorisk i flere andre europæiske lande, er det stadig ikke et krav i Sverige. Det skyldes blandt andet, at der er en vis uenighed om effekten af mundbind.

»I næsten alle andre lande anbefales det at bære mundbind. Jeg synes, at Folkhälsomyndigheten har været lidt feje.«