Macron mener, at vi accepterer »ulighed uden fortilfælde:« Europa bør omgående sende vacciner til Afrika

Kina og Rusland sender allerede vacciner til afrikanske lande. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, frygter, at det vil udvikle sig til »en krig om indflydelse«, og opfordrer Europa til at gøre det samme.

Emmanuel Macron får kritik for, at de franske myndigheder er for langsomme til at udrulle vaccinerne. Men de vil ikke blive mere forsinkede af at sende en mindre andel af doserne til Afrika, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Mori/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den franske præsident, Emmanuel Macron, opfordrer Europas lande til at sende omtrent fem procent af deres vacciner til Afrika.

Flere afrikanske lande og andre udviklingslande er ikke kommet i gang med at vaccinere endnu, mens vestlige lande får leveret millioner af vacciner.

»Det er en acceleration af den global ulighed uden fortilfælde,« siger Emmanuel Macron i et interview til avisen Financial Times.

»Og det er politisk ustabilt, fordi det baner vej for en krig om indflydelse ved hjælp af vacciner.«

Navnlig Rusland og Kina har allerede sendt mange doser til udviklingslande i Afrika og Asien.

Kortet viser, hvor stor en andel af et lands befolkning der er færdigvaccineret.

Hvis afrikanske lande ønsker at købe de vestlige vacciner såsom AstraZenecas, skal de betale »astronomiske priser« – to-tre gange mere end EU har betalt – siger Macron:

»Vi tillader at acceptere ideen om, at rige lande kan få hundredvis af millioner af vacciner, og vi ikke engang er begyndt i fattige lande.«

Den franske præsident hævder, at han allerede har talt »meget« med den tyske kansler, Angela Merkel, om at sende en vis portion af Europas doser afsted til udviklingslande.

»Hun støtter det, og vi er enige,« siger Macron, der håber at få flere lande med på forslaget.

På et G7-topmøde i weekenden vil han vende ideen med både Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og USAs præsident, Joe Biden.

»Vi taler ikke om at sende milliarder af doser lige med det samme eller sende milliarder af euro. Det handler om hurtigt at allokere fire-fem procent af de doser, vi har,« siger Macron.

USA har allerede klart afvist at sende nogen vaccinedoser til udviklingslande lige nu. Det kan ikke komme på tale, før USA har rigeligt med doser selv, lyder det fra Biden-regeringen.

De franske myndigheder er under kritik for at være for langsomme til at anvende de vaccinedoser, som landet får stillet til rådighed.

Regeringen har lovet, at alle de voksne franskmænd, der ønsker det, kan være vaccineret, før sommeren er omme. Den franske plan vil ikke blive påvirket af at sende »tre-fem procent« af doserne til Afrika, hævder Macron.