Måske var den svenske coronastrategi alligevel rigtig?

Antallet af coronasmittede i Sverige er styrtdykket, således at det nu er lavere end i nabolandene Danmark og Norge.

 
Sverige har fra start haft en meget anderledes tilgang til coronavirus. Landet har haft mange dødsfald, men tallene er nu stabile. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske havde svenskerne alligevel ret i ikke at lukke landet ned i forbindelse med corona epidemien? Sverige er gået fra at være et af de lande i Europa med flest med coronasmittede per indbygger til et af de lande med færrest nye smittede, skriver The Daily Mail.

Hvor coronasmitten for tiden stiger i flere lande i Europa - bl.a. Danmark - er antallet af smittede faldet voldsomt i Sverige. Således var smittespredning i Sverige over den forgangne uge nede på 12 nye smittede per én million indbyggere, hvilket er mindre end nabolandene Norge og Danmark som havde henholdsvis 14 og 18 nye smittede per mio. den forgangne uge.

Da coronatallene toppede i Sverige 19. juni havde man 108 nye smittede per mio., mens de tilsvarende tal for Danmark og Norge var nede på henholdsvis otte og tre smittede.

Sverige har været under kritik siden at landet valgte ikke at lukke ned i marts sammen med resten af Europa, da coronaepidemien blussede op. I stedet opfordrede man folk til frivillig basis at holde afstand og tage andre corona forholdsregler, samtidig med at man håbede på at opnå flokimmunitet på sigt.

Den svenske coronastrategi har bestemt ikke været uden menneskelige omkostninger. Til dato har landet måttet notere 5.832 corona relaterede dødsfald, mens tallet i Norge er blot en tyvendedel (264), mens Danmark har haft 627 dødsfald.

Nu er antallet af coronadødsfald i Sverige nede på to til tre tilfælde per dag til sammenligning havde man i april over 100 dødsfald om dagen.

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell har således udtalt, at det måske nu bliver muligt for svenske bedsteforældre, som ellers er blevet anbefalet at isolere sig, at være sammen med deres børnebørn og holde jul sammen med dem.