Luksushoteller lukker Facebook-sider: Ramt af shitstorm efter »barbarisk« homolov

Bruneis vedtagelse af en ny islamisk lov, som tillader stening af homoseksuelle til døden, har fået negative konsekvenser for kongerigets luksushoteller i Vesten.

Bel-Air Hotel i Los Angeles er et af ni luksushoteller i den meget eksklusive ende af skalaen, som er havnet i en regulær shitstorm. Hotellerne er ejet af kongeriget Brunei, som netop har vedtaget en lov, der tillader stening af homoseksuelle til døden. Dette har fået en række kendisser til at opfordre til boykot af hotellerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/Ritzau Scanpix

En massiv storm af vrede stemmer tordner mod ni luksushoteller i USA og Europa.

Hotellerne er ejet af kongeriget Brunei, som netop har vedtaget en hård lov, der tillader at stene homoseksuelle til døden. Den nye lov, som blandt andet Human Rights Watch kalder for »barbarisk«, har fået en række kendisser til at opfordre til boykot af de hoteller, som kongeriget ejer i Vesten, skriver CNN.

Hotellerne bliver drevet af Dorchester Collection, som er ejet af Brunei Investing Agency – Bruneis finansministeriums forlængede arm.

Brunei, et lille kongedømme med omtrent 500.000 indbyggere, er ikke bare et af verdens rigeste lande, men også et af de lande i verden, der har indført den hårdeste sharialovgivning. Den nye lov tillader stening af homoseksuelle og personer, der begår utroskab. Tyveri straffes i Brunei med amputation af legemsdele, skriver The New York Times.

Alligevel er det lykkedes landets sultan, Hassanal Bolkiah, at blive en af verdens rigeste. Ifølge den amerikanske skuespiller George Clooney har verdens rigeste et medansvar for sultanens rigdom, såfremt de tjekker ind på hans luksushoteller i Vesten.

»Hver eneste gang vi bor eller holder møder eller spiser på et af disse ni hoteller, lægger vi penge i lommerne på mænd, som vælger at stene og piske deres egne borgere til døden for at være homoseksuelle eller anklaget for utroskab,« skriver George Clooney i en klumme hos det amerikanske medie Deadline.

De ni hoteller, der nu er blevet ramt af boykot og massiv kritik, er nogle af verdens mest eksklusive luksushoteller. Det gælder eksempelvis Beverly Hills Hotel og Hotel Bel-Air i Los Angeles, hvor Hollywood-stjerner bor og holder til, samt Dorchester i London og Hôtel Plaza Athénée i Paris.

»Jeg har over årene lært, at man ikke kan udskamme morderiske regimer. Men man kan udskamme de banker og institutioner, der vælger at gøre forretning med dem og se den anden vej,« skriver Clooney om boykotten.

Den populære TV-vært Ellen DeGeneres, som er erklæret lesbisk, har på Twitter givet sine 77,3 millioner følgere en liste over de ni luksushoteller, kongeriget ejer i USA og Europa.

»Vi bliver nødt til at gøre noget nu,« skriver hun.

»Spred ordet. Rejs jer!«

Og det gjorde mange så. Rigtig mange.

Faktisk har reaktionen været så intens, at Dorchester Collection har måttet lukke Facebook- og Twitter-sider for i hvert fald otte af de ni luksushoteller, skriver CNN.

»Dorchester Collection er et inkluderende og mangfoldigt selskab og tolererer ikke nogen form for diskrimination,« skriver hoteloperatøren på Twitter og Facebook.

»Selv om vi tror på åben og gennemsigtig kommunikation, har vi modvilligt deaktiveret vores hotellers profiler på sociale medier som følge af de personlige krænkelser, der bliver sendt til vores ansatte, og som vi har en forpligtelse til at tage os af,« hedder det videre.

Torsdag marcherede en række LGBTQ-aktivister ind på The Dorchester i London og trak en megafon frem i lobbyen.

»Hvis I ikke har hørt det, er der en boykot af Dorchester Hotel i gang,« råbte en af aktivisterne, Jordan Tannahill, ifølge homomagasinet Out, i megafonen.

»3. april annoncerede sultanen af Brunei, at stening til døden var den nye straf for homoseksualitet og utroskab. Vi støtter ikke op om brutaliteten mod vores LGBT-søstre og -brødre i Brunei,« råbte han.