Libanons regering træder tilbage: »Korruptionen er større end staten selv«

Efter eksplosionsulykken, som har dræbt 160, såret 6.000 og gjort 250.000 hjemløse, træder Libanons regering nu tilbage. Fra premierministeren lyder en hård anklage mod den politiske elite, som udpegede ham til posten: »Korruptionen er større end staten selv.«

 
En voldsom eksplosion hærgede tirsdag Beirut. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Libanons premierminister, Hassan Diab, og hele hans regering træder tilbage mandag, seks dage efter, at en gigantisk eksplosion har lagt store dele af Beirut i ruiner.

Dette vil dog næppe være nok for libaneserne, for de vil ikke bare have regeringen væk fra magten: De vil have hele parlamentet til at træde tilbage.

For at forstå hvorfor, skal man kende til lidt af Libanons historie.

Gennem 15 års borgerkrig, to israelske invasioner, 30 års syrisk besættelse, adskillige økonomiske kollaps, en række politiske likvideringer og senest en bølge af folkelige protester, har den samme korrupte, politiske elite siddet på magten.

Det er også den, der har fået skylden for eksplosionsulykken, som i sidste uge dræbte 160, sårede op mod 6.000 og gjorde 250.000 hjemløse. En eksplosion, som kunne være undgået, hvis blot den politiske klasse havde reageret på de mindst seks advarsler, den siden 2014 har modtaget om de 2.700 ton højeksplosiv ammoniumnitrat, der var oplagret i et pakhus på havnen.

»Dem alle sammen – ud med dem allesammen!«

Da brede folkelige protester fik tidligere premierminister Saad Hariri til at træde tilbage i oktober, var det den samme politiske klasse, som udpegede en ny, såkaldt teknokratisk regering med premierminister Hassan Diab i spidsen.

Regeringen var udpeget af den shiamuslimske militante bevægelse Hizbollah, som også sidder i parlamentet, og bevægelsens gamle allierede, heriblandt formanden for parlamentet, den shiamuslimske parti-leder Nabih Berri, og landets kristne præsident, Michel Aoun.

Og netop derfor blev regeringen af mange libanesere aldrig set som et oprigtigt uafhængigt alternativ til den gamle magtelite. Tværtimod blev Hassan Diab og hans regering af mange libanesiske demonstranter opfattet som en mellemregning, mener de: Hasan Diab blev indsat for at udtrætte de folkelige protester, mener nogle demonstranter, så libaneserne igen ville blive tvunget til at støtte den korrupte elite, og Saad Hariri kunne genindsættes.

Hvis dette virkelig var formålet med Hassan Diabs udnævnelse til premierminister, synes det nu, seks måneder senere, ikke at være lykkes. Det er stadig de gamle sekteriske overhoveder, som Libanons demonstranter vil af med.

Da Hassan Diab mandag annoncerede sin tilbagetræden under en tale, lagde han ikke skjul på, at han mener, at den gamle politiske elite har modarbejdet ham og forsøgt at bruge ham som syndebuk gennem den økonomiske krise og korruptionsanklager fra befolkningen:

»De vidste, at vi var en trussel mod dem, og at det – hvis denne regering lykkedes – ville gå ud over dem, der har styret dette land, indtil det blev kvalt i stanken af deres korruption,« sagde han blandt andet:

»Jeg har tidligere sagt, at der er korruption i hvert led i staten. Jeg fandt ud af, at korruptionen er større end staten selv.«

Det var også dem og deres korruption, som libaneserne i efteråret gik på gaden i hundredtusindvis for at demonstrere imod under slagråbet: »Dem alle sammen. Ud med dem allesammen!«

Politikerne har fået skylden for den økonomiske krise, den ikkefungerende offentlige sektor og den tårnhøje arbejdsløshed, som kun er blevet forværret efter coronaviruspandemien og eksplosionerne i sidste uge.

I dag hænger der hjemmelavede galger i Beiruts midtby, hvorfra papfigurer i menneskestørrelse dingler i løkker. Papfigurerne forestiller lederne i landets parlament: Præsidenten, den tidligere premierminister, Hizbollah-lederen, formanden for parlamentet og oppositionslederne.

Hvad skal der nu ske?

Efter regeringens tilbagetræden spekulerer borgere nu i, om der kan blive udskrevet tidligt valg, sådan som mange demonstranter har krævet siden oktober i fjor. Før det kan ske, skal parlamentet dog træde tilbage, og det vil ikke nødvendigvis ske. Da den tidligere premierminister trådte tilbage, udpegede parlamentet tværtimod en ny premierminister og regering – det samme kan ske igen.

Og selv hvis parlamentet træder tilbage, kan det tage månedsvis at forberede et nyt valg, og i mellemtiden kan Libanon ende i større usikkerhed. I den tid forventes regeringen at fortsætte som et slags forretningsministerium, oplyser en højtstående regeringskilde til CNN.