Lektor efter Trump-triumf: Han mangler stadig at besejre den »statistiske mur«

Donald Trump har lang vej i mål og skal sikre større opbakning, hvis hans præsidentmission skal lykkes.

Foto: JIM BOURG

Betydningen af den republikanske politiker Donald Trumps valgsejr i delstaten New Hampshire er stor, men mangemilliardæren med de kontroversielle udtalelser er stadig ikke entydig favorit til at ende med at vinde partiets præsidentnominering.

Sådan lyder vurderingen fra Jørn Brøndal, lektor ved Syddansk Universitets Center for Amerikanske Studier, efter at Trump har sikret over hver tredje stemme ved primærvalget i New Hampshire natten til onsdag dansk tid.

- Det var forudset, at Trump ville vinde, men han har også vundet større end ventet. Det her beviser, at Trump bestemt ikke har tænkt sig at pakke sammen, siger Jørn Brøndal.

- Han har nu fået sin sejr i et primærvalg, men spørgsmålet er, hvorvidt han kan nå op over 30-40 procent i meningsmålingerne og rent faktisk over 50 procent ved Republikanernes konvent (landsmøde, red.), for han er meget upopulær i dele af partiet og befolkningen.

Jørn Brøndal mener, at Trump stadig har en slags »statistisk mur«, han skal over, før han kan betegnes som klar favorit - selv om erhvervsmanden, som amerikanerne kender fra reality-tv, fører i de nationale målinger.

Ved primærvalget i New Hampshire står Trump til omkring 35 procents opbakning med knap 90 procent af stemmerne talt op tidligt onsdag morgen dansk tid.

På andenpladsen finder man den mindre kendte John Kasich med 16 procent af stemmerne - en "virkelig stor sejr" for Ohio-guvernøren ifølge Jørn Brøndal.

- Hvis partiet kan samle sig om John Kasich, ligger han muligvis lunt i svinget og vil kunne komme meget længere op end den stemmeandel, han nu har fået, mener lektoren.

Han påpeger, at både Demokraternes og Republikanernes endelige præsidentkandidat siden 1972 er blevet fundet blandt nummer et eller to ved primærvalget i New Hampshire.

Hos Demokraterne har Bernie Sanders taget en storsejr i staten foran rivalen Hillary Clinton. Men Jørn Brøndal ser dog stadig den tidligere udenrigsminister og førstedame som favorit i det demokratiske kapløb.

- Fremadrettet er Clinton-kampagnens store håb, at den bastion, de mener at have opbygget i sydstaterne, vil holde, og at Sanders ikke kan gøre indhug i hendes opbakning fra afroamerikanere, lyder det fra Jørn Brøndal.

/ritzau/