»Det bliver blodigt, meget blodigt«

Det næste primærvalg i South Carolina bliver brutalt, for taberne ved valget i New Hampshire har meget på spil lige nu.

Det bliver ikke kønt, når de andre kandidater skal gå efter d'herrer Trump og Sanders. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CONCORD: Læg mærke til taberne ved nattens valg i New Hampshire. Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton og »pæne« republikanere som Jeb Bush, Chris Christie og Marco Rubio blev grundigt tværet ud i en valgkamp, der i slutfasen udviklede sig til et stærkt personligt opgør mellem kandidaterne.

Clinton blev i sit demokratiske parti banket ned på en markant andenplads af socialisten Bernie Sanders. De tre republikanske præsidentkandidater blev sammen med Tea-Party republikaneren Ted Cruz ydmyget i det republikanske opgør af milliardæren Donald Trump, som vandt en kæmpesejr ved primærvalget i den nordøstlige delstat.

Og både Sanders og Trump vandt meget mere end forudset og satte sig så markant på førstepladserne i hvert sit parti, at en lang række af deres modstandere er nødt til at tænke strategien om. For at vinde i South Carolina skal de hver især gå direkte efter Trump og Sanders for at vinde. Og det vil - med mange kommentorers udtryk - sket på en brutal og blodig måde.

»Det bliver blodigt, meget blodigt«, som et samlet kommentatorkorps i den amerikanske tv-station Fox var enige om, da de så, at det var de to ekstremer, der vandt. Det begynder nu at være sidste chance for at markere sig. Især hvis man tilhører den republikanske lejr, hvor Trumps markante sejr ikke blot i New Hampshire, men også hans pæne andenplads ved causcus-valget i Iowa for godt en uge siden har vist, at Trump ikke bare sådan kan skubbes ud på et sidespor, selv om han er en kandidat, republikanerne ikke bryder sig om.

Bush forsøgte at ramme ham ved at komme med et angreb mod hans person i en twitter. Han kaldte Trump for en klynker, en løgner og en taber. Det fik Trump til at gå til modangreb og kaldte Bush patetisk. Og disse meget personlige og næsten barnlige angreb vil i den kommene tid blive langt mere intense og direkte.

For Hillary Clinton ser det anderledes ud. Hun står til at vinde over Sanders i South Carolina. Men som en af hendes valgstrateger i nat sagde til den amerikanske tv-station CNN, så skal der nok justeres på strategien. Og det er vist meget mildt sagt. For selv om Clinton kan vinde i South Carolina, så er der noget, der tyder på, at der er nogle åbne flanker, som Clinton-folkene ikke har dækket af.

Hun fik kun 39 procent af stemmerne mod Sanders omkring 60. Så det var et markant nederlag. Der er noget, der tyder på, at vælgerne ikke automatisk stemmer på Hillary Clinton, og at en del vælgere ikke stoler på hende. Det kan give et problem på lang sigt, især hvis hun i efteråret er demokraternes præsidentkandidat og skal kæmpe mod republikanernes ditto.

Trump vandt med 34 procent over sin nærmeste konkurrent, som blev Ohios guvernør, John Kasich. Han har indtil nu ikke markeret sig synderligt, men fik 16 procent af stemmerne. Derefter kom Cruz, Bush  og Rubio med hver mellem 10 og 12 procent af stemmerne, mens New Jerseys guvernør Chris Christie fik under ti procent.

Sanders vandt givetvis så stort, fordi han er senator fra nabostaten Vermont. Folk i New Hampshire kender ham. Han fik med sine løfter om at omfordele goderne i USA, så de rigeste betaler mere i skat, en klar sejr.

Trump vandt sine vælgere på at stille vælgerne i udsigt, at han ville gøre en forskel, fordi han er forretningsmand og ikke politiker og ikke tilhører »den etablerede klasse«, som en stor del af vælgerne er trætte af, fordi der ikke sker så meget i den amerikanske kongres i Washington lovgivningsmæssigt.

Faktisk anses Washington for at være et »fallitbo«, som en af vælgerne sagde til Berlingske i går.

»Det er ikke bare kongressen, der ikke fungere. Det er også Det Hvide Hus. Det er på tide, at nogen begynder at rydde og og smide inkompetente folk på porten«, sagde den 79-årige Frank Hovietz, som Berlingske mødte uden for et vælgerlokale i byen Manchester.

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet, hvordan kandidater som Clinton og Bush og andre lignende kan komme tilbage i valgkampen. Clinton vil givetvis klare sig bedre i South Carolina, hvor man ikke er begejstret for socialisten Sanders. Men det kan blive sværere for Cruz, Bush, Rubio og Kasich at slå Trump. Han har for alvor sat sig på førstepladsen. Hos republikanerne vrider man alle muligheder for at få ham fjernet. Trump er klassens bølle, som man ikke tror på kan vinde i det lange løb. Men foreløbig går det meget godt. Bøllen har taget magten og giver den ikke fra sig igen.