Lækkede dokumenter afslører: Der var langt flere coronadøde i Wuhan, end vi vidste

117 lækkede dokumenter fra lokale myndigheder i Kina viser nu, hvordan de første udbrud af coronavirussen blev underrapporteret i begyndelsen af pandemien.

 
En vaccine mod covid-19 kan meget snart blive til virkelighed. Særligt to amerikanske og en svensk-engelsk medicinalvirksomhed har opnået lovende testresultater med deres vaccinekandidater. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Da coronaudbruddet begyndte, dengang det stadig var en mystisk virus i Hubei-provinsens Wuhan i Kina, så resten af verden til med gru, mens smitte- og dødstal hurtigt voksede til uoverskuelige højder.

Men vi så langtfra det fulde billede. I virkeligheden var tallene langt højere, end vi anede. Og de kinesiske myndigheder i Hubei-provinsen vidste det godt.

Det afslører 117 lækkede dokumenter, som CNN har fået adgang til og verificeret gennem en anonym whistleblower i det kinesiske sundhedsvæsen.

De lækkede papirer, som strækker sig over en periode fra oktober 2019 til april i år, viser, hvordan det kinesiske sundhedsvæsen ikke var ordentligt klædt på til at håndtere den sundhedskrise, der opstod med fremkomsten af den nye virus. I stedet kom kinesisk bureaukrati og stramme regler til at spænde ben for myndighederne flere gange, skriver CNN.

Ifølge CNN viser de lækkede papirer, at:

  • kinesiske myndigheder udadtil gav et mere optimistisk billede af, hvordan virussen spredte sig, end det, de selv havde adgang til internt
  • det tog kinesiske læger i gennemsnit 23 dage at diagnosticere smittede patienter, og at fejlbehæftede test i begyndelsen betød, at de fleste patienter blev testet negative frem til 10. januar
  • Kinas tidlige advarselssystem om sundhedskriser slog fejl på grund af underfinansiering, underbemanding og bureaukrati i sundhedsvæsenet ifølge interne undersøgelser
  • et stort og hidtil hemmeligholdt influenzaudbrud fandt sted i Hubei-provinsen i begyndelsen af december.

Billedet her er fra 25. januar 2020, og det viser en gruppe sundhedsmedarbejdere klædt i beskyttelsesudstyr fra top til tå for at undgå at få den dødelige coronavirus, som lidt over en måned tidligere var begyndt at sprede sig i Wuhan i Kinas Hubei-provins. Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR RETAMAL.

Underrapportering af døde og smittede

Den kinesiske regering har gentagne gange afvist amerikanske beskyldninger om, at den bevidst forsøgte at dække over alvoren af coronaudbruddet, da det begyndte. Og de nye dokumenter viser da heller ikke noget om, at regeringen bevidst skulle have forsøgt at manipulere med tallene.

Men de viser, at regeringen flere gange offentliggjorde smitte- og dødstal, som var lavere end dem, de lokale myndigheder registrerede.

Et eksempel: 10. februar registrerede de kinesiske myndigheder 2.478 nye coronatilfælde, og antallet af smittede voksede dermed til 40.000 på verdensplan, hvoraf kun 400 tilfælde blev fundet uden for Fastlandskina.

Men i en rapport fra de lokale myndigheder i Hubei, hvor virussen først blev opdaget, blev et langt højere antal smittede fundet i provinsen samme dag. Dokumentet var mærket med teksten »internt dokument, hold venligst fortroligt«, og det skildrer, hvordan 5.918 nye smittetilfælde blev registreret 10. februar. Det er mere end dobbelt så mange, som Kina offentliggjorde til omverdenen.

Et andet eksempel: 7. marts krøb det officielle dødstal i Hubei-provinsen op på 2.986. Men i interne rapporter blev det vurderet til at være langt højere: Der stod der, at 3.456 personer var døde af virussen, heriblandt 2.765, som var blevet bekræftet, 647, som var blevet klinisk diagnosticeret, og 126, som var mistænkt for at være coronarelaterede.

Det viser en væsentlig underrapportering af tallene udadtil, mener Dali Yang, en statskundskabsprofessor ved University of Chicago, som selv har studeret coronapandemiens begyndelse. Og det kan have gjort en forskel, Ikke mindst fordi resten af verden fulgte med:

»De håbede stadig på, at det var som i 2003, og at det ligesom sars ville blive bremset, så alt kunne gå tilbage til normalen,« siger han til CNN.

Hemmeligt influenzaudbrud

1. december er det nøjagtigt ét år siden, at den første patient med symptomer på covid-19 blev registreret i Hubei-provinsens hovedstad, Wuhan, ifølge det medicinske tidsskrift The Lancet.

Men ifølge de lækkede papirer, som CNN nu er kommet i besiddelse af, udspillede der sig samtidig også en anden sundhedskrise i Hubei-provinsen: en influenzaepidemi, som var 20 gange værre end året forinden og lagde enormt pres på det kinesiske sundhedsvæsen.

Den var ikke blot koncentreret i Wuhan. Tværtimod var den faktisk værre i nabobyerne Yichang og Xianning, skriver CNN. Det er uklart, om influenzatilfældene havde nogen relation til coronaudbruddet, men detaljerne om det store influenzaudbrud er stadig ikke blevet gjort offentlige.

Lækagen omtales som den største læk inde fra Kina, siden pandemien begyndte, og det kommer, mens USA og EU presser hårdt på for en uafhængig undersøgelse af virussens oprindelse i Kina.