Labour-medlemmer til Corbyn: Støt en ny folkeafstemning om Brexit, eller vi siger op

Hvis ikke Jeremy Corbyn støtter en ny folkeafstemning om Theresa Mays skilsmisseaftale, vil mindst ti højtstående medlemmer af oppositionspartiet indlevere sin opsigelse.

Foto: WILL OLIVER

Theresa May har 14 dage til at sende sin skilsmisseaftale til en ny folkeafstemning hos briterne.

Sådan lyder i hvert fald kravet fra flere højtstående Labour-medlemmer. Og hvis ikke deres partileder Jeremy Corbyn bakker dem op, har de tænkt sig at indlevere deres opsigelse. Det skriver The Guardian.

Deres trusler er et eksempel på, hvor splittet selv oppositionspartiet i det britiske parlament er. Mens briterne rykker tættere på udmeldelsesdatoen 29. marts, er risikoen for et såkaldt hårdt Brexit – altså, uden en skilmisseaftale med EU – vokset betydeligt.

Derfor er der mindst ti højtstående medlemmer af Labour – såkaldte skyggeministre – der nu er klar til at forlade partiet, hvis ikke Theresa Mays skilsmisseaftale sendes til en ny folkeafstemning hos briterne.

Hvis briterne afviser skilsmisseaftalen – ligesom Underhuset gjorde i januar – håber de rebelske Labour-medlemmer på, at et Brexit fuldstændigt kan annulleres.

Men Corbyns problem er, at der er lige så mange højtstående Labour-medlemmer, som er kraftigt imod en ny folkeafstemning.

Da Underhuset i januar stemte premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale ned, fremsatte Jeremy Corbyn en mistillidsafstemning imod hende – i håb om, at hun ville blive afsat, så et nyvalg ville blive nødvendigt.

Det har været Corbyns officielle position, at han ønsker et nyvalg, så han kan indtage premierministerposten og styre Brexit-forhandlingerne mod et blødere EU-exit end det, som Theresa May forhandler på plads med EU. Corbyn ønsker et meget tættere forhold til EU, efter Storbritannien har valgt.

Men da Theresa May overlevede mistillidsafstemningen, begyndte flere Labour-medlemmer at tale om en ny folkeafstemning, i håb om at Brexit kunne blive helt og aldeles annulleret. Det har Corbyn indtil videre ikke virket synderligt begejstret for.

Han har derimod deltaget i forhandlinger med Theresa May og EU om, hvordan en mulig ny skilsmisseaftale kunne komme til at se ud. Og det har mødt stor utilfredshed i hans eget bagland.

Labours øverste såkaldte skyggeminister, Keir Starmer, har således for nyligt udtalt, at han ønsker en ny folkeafstemning – og blandt andet The Independent har beskrevet, at Starmer var vred over, at Corbyn havde udeladt det krav i et nyligt brev til Theresa May.

Kort efter lød det fra Corbyns kontor, at oppositionslederen fortsat ønsker et nyvalg eller et kompromis med Theresa May – og kun hvis ingen af de to muligheder virker, vil Labour gå efter en ny folkeafstemning, skriver The Independent.

Hvis flere højtstående Labour-medlemmer forlader partiet, er der en sandsynlighed for, at de vil danne et helt nyt parti, skriver BBC. Der har i partiet længe været en kerne af medlemmer, som er utilfredse med Corbyns lederskab, og mens Brexit er rykket tættere på, er splittelsen kun blevet større.

Torsdag skal Underhuset stemme om, hvorvidt Theresa May skal have lov til at fortsætte forhandlingerne med EU om at få ændret det irske såkaldte »backstop« i skilsmisseaftalen.

Samtidig har Jeremy Corbyn fremsat et forslag, der nedlægger en tidsfrist for, hvor længe Theresa May må forhandle med EU. Han foreslår, at hun enten skal fremlægge aftalen for parlamentet inden den 27. februar – eller endnu engang fremlægge et forslag om at forlænge forhandlingerne.

Jeremy Corbyn har flere gange beskyldt Theresa May for at trække tiden ud, så Underhuset til sidst må tvinges til at støtte det, han kalder en »fejlagtig aftale« for at undgå et hårdt Brexit.