Brexitforhandler gik ind på en bar – og journalist overhørte Mays hemmelige Brexit-strategi

Mens Theresa May har bedt underhuset om at slå koldt vand i blodet, har en britisk journalist overhørt Mays øverste Brexit-forhandler tale om premierministerens strategi: At trække tiden ud.

Theresa Mays aftale eller forlænget medlemskab af EU.

Det bliver valgmulighederne for det britiske underhus, når medlemmerne igen skal stemme om Theresa Mays aftale. Premierministeren har nemlig ikke tænkt sig at præsentere dem for en skilsmisseaftale før slutningen af marts – blot få dage inden Brexit-datoen 29. marts.

Sådan fremlagde Theresa Mays øverste Brexit-forhandler, Olly Robbins, det angiveligt tirsdag aften. I al fortrolighed diskuterede han nemlig premierministerens risikable strategi, mens han befandt sig på en bar i Bruxelles tirsdag aften. Men ved siden af ham sad en britisk journalist fra ITV, som overhørte det hele.

Og siden er historien blevet bragt af flere britiske og internationale medier, heriblandt The Guardian og Reuters. Om Olly Robbins virkelig har sagt det, som ITV hævder, kan ikke bekræftes af andre kilder.

Men at Theresa May forsøger at trække tiden ud, indtil de britiske parlamentarikere må vælge mellem hendes aftale, et hårdt Brexit eller en mulig forlængelse af udmeldelsesdatoen, er også nøjagtigt, hvad hun bliver beskyldt for i underhuset.

Tirsdag aften bad Theresa May selv underhuset om at »slå koldt vand i blodet«, mens hun forhandlede en aftale på plads, som både EU og Storbritannien kunne acceptere. Storbritannien forlader EU 29. marts, og Theresa May har stadig ikke fået en skilsmisseaftale med EU, som underhuset kan bakke op om.

I januar stemte underhuset aftalen ned med et historisk stort flertal mod premierministeren, og hvis ikke Theresa May inden 29. marts får ændret aftalen, så både Storbritannien og EU kan acceptere den, har briterne udsigt til et såkaldt hårdt Brexit.

»Forhandlingerne er i en afgørende fase,« lød det tirsdag fra premierministeren ifølge Reuters:

»Nu må vi alle slå koldt vand i blodet for at få de ændringer, som underhuset kræver, og levere Brexit til tiden.«

Mays tale fik straks Labour-lederen Jeremy Corbyn til at beskylde premierministeren for at forsøge at trække tiden ud indtil 29. marts, så det måtte blive op til underhuset at vælge mellem et hårdt Brexit, Mays aftale eller en mulig forlængelse af udmeldelsesdatoen.

Ifølge Reuters sagde han tirsdag i parlamentet, at May forsøgte at »afpresse medlemmerne af underhuset til at støtte en dybt fejlagtig aftale«.

»Det her er uansvarligt. Hun leger med vores tid og vores job, vores økonomiske sikkerhed og fremtiden for vores industri,« sagde han ifølge Reuters.

Den britiske Brexitminister Stephen Barclay sagde, ifølge Reuters samme dag – efter at have siddet i forhandlinger i Europa-Parlamentet i Strasbourg – at der var »goodwill« på begge sider af forhandlingsbordet for at få en aftale i hus.

Men Guy Verhofstadt, som er Europa-Parlamenters Brexit-koordinator, syntes ikke at kunne genkende Theresa Mays snak om en »afgørende fase« i forhandlingerne med Theresa May.

»Hvad er det for forhandlinger i en »afgørende fase«, som nu bliver omtalt i underhuset? Vejen frem må gå på tværs af partierne, ikke ved at sparke dåsen tættere på en katastrofal no deal,« skrev han på Twitter.

Flere af Theresa Mays ministre har anonymt givet udtryk for, at de er klar til at træde tilbage, hvis ikke premierministeren præsenterer en ny aftale inden for de næste to uger.

Det vil de gøre for at forsøge at presse hende til at række over midten og forhandle med Labour. De tror på, at det er en bedre strategi end at trække tiden ud, indtil de hårdeste Brexit-tilhængere i Mays eget parti vil beslutte sig for at støtte hendes aftale i sidste øjeblik, skriver The Guardian.

De Konservative tilhængere af en hårdere Brexit-aftale frygter nemlig, at en lang forlængelse af Brexit-udmeldelsen kan ende med at annullere et Brexit fuldstændigt.

May forklarede underhuset tirsdag, at hvis hun endnu ikke havde nået en aftale med Bruxelles inden 26. februar, ville hun præsentere en fremgangsrapport for parlamentsmedlemmerne. Hun ville samtidig bane vej for, at aftaler hurtigere skal kunne ratificeres i det britiske parlament, lød det.

Når aftaler og lovtekster vedtages i det britiske parlament, tager det typisk 21 dage at ratificere dem – hvis den tid bliver gjort kortere, betyder det i princippet, at Theresa May kan forhandle med EU helt indtil sidste øjeblik, skriver Reuters.