Kunstig intelligens slår læger: Bedre til at opdage brystkræft

Kunstig intelligens er bedre til at finde brystkræft end britiske og amerikanske læger, viser ny undersøgelse.

Et computerprogram var bedre til at diagnosticere brystkræft ud fra mammografiscreeninger end rigtige læger, har en ny undersøgelse vist. Her er det en patient på et fransk hospital, der får foretaget en mammografi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne-Christine Poujolat/AFP/Ritzau Scanpix

Et hold forskere har skabt et computerprogram, der har gennemgået mammografier fra 29.000 kvinder.

Algoritmen viste sig at være bedre til at diagnosticere brystkræft ud fra røntgenbilleder end de britiske og amerikanske læger, som fik samme opgave.

Computerprogrammet præsterede på samme niveau som to læger, der fik lov til at arbejde sammen. Det viser en ny undersøgelse, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature. Computermodellen er udarbejdet af forskere fra Google Health og Imperial College i London, skriver Financial Times og BBC.

Mammografiscreeninger er i dag langtfra perfekte. I USA bliver hvert femte tilfælde af brystkræft ikke opdaget i første screening. Og mere end halvdelen af de kvinder, som lader sig teste regelmæssigt, vil i løbet af en tiårig periode opleve at få et »falsk positivt« resultat – altså et resultat, hvor røntgenbilledet fejlagtigt bliver vurderet til at vise mulig kræft.

Programmet reducerede falske resultater

Sammenlignet med én læge var den kunstige intelligens i stand til at reducere antallet af falsk positive resultater med 1,2 procent i Storbritannien og 5,7 procent i USA. Antallet af falsk negative resultater – altså screeninger, hvor brystkræft ikke bliver opdaget – blev reduceret med 9,4 procent i USA og 2,7 procent i Storbritannien.

I sammenligningen fik lægerne mulighed for at se patienternes journaler. Det gjorde algoritmen ikke.

De algoritmebaserede vurderinger er endnu ikke i nærheden af at blive sluppet ud i sundhedsvæsenet i hverken USA eller Storbritannien. Men forskerne håber, at programmet på længere sigt kan blive et brugbart supplement for de travle læger.

I dag bliver mammografier ofte vurderet af mindst to læger, og forskerne mener, at det fremover kan være nok, at én læge ser nærmere på screeningen, hvis den samtidig bliver nærstuderet af computerprogrammet. Det kan spare tid og redde liv, siger professor Ara Darzi, som har været med til at skrive rapporten, til BBC.

»Det her overgik klart mine forventninger. Det vil få afgørende betydning for at kunne forbedre testkvaliteten, og det vil også frigøre radiologer, som kan få tid til endnu vigtigere ting,« siger han.