Kristian Mouritzen: Der kan være to grunde til, at Putin øger atomberedskabet

Søndag kom det frem, at Vladimir Putin har sat sine »afskrækkelsesstyrker« med enheder, der indeholder atomvåben i højt beredskab. Ifølge Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent kan det skyldes to ting.

Spørger man Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen, kan der være to grunde til, at Putin øger Ruslands atomberedskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Ilynitsky
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tv-tale søndag eftermiddag fortalte den russiske præsident, at han har bedt sine generaler om at sætte de såkaldte afskrækkelses styrker i højt beredskab.

»Jeg har beordret forsvarsministeren og den russiske forsvarschef til at sætte afskrækkelsesstyrkerne i den russiske hær i et særlig beredskab,« sagde Putin ifølge nyhedsbureauet AFP.

De russiske afskrækkelsesstyrker dækker blandt andet over enheder med atomvåben. Og at Putin nu går ind og berører sine atomvåben, kan skyldes to ting, forklarer Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent Kristian Mouritzen:

»Den ene er, at han vil reagere helt automatisk på alle de ting NATO foretager sig i øjeblikket. På den måde kan man se det som et taktisk træk – en reaktion på alt det, som NATO gør,« siger Kristian Mouritzen med henvisning til at en række vestlige lande har udstationeret tropper i Baltikum for at styrke NATOs tilstedeværelse i regionen. Og at flere lande, heriblandt Holland og Tyskland, vil sende våben til den ukrainske hær.

Den anden mulighed er ifølge Mouritzen, at Putin er blevet irrationel:

»Den ubehagelige ting i det her er, hvis Putin er blevet irrationel, og at man ikke ved, hvor han bevæger sig hen. Han har jo faktisk indirekte truet med, at Vesten kan komme til at opleve nogle reaktioner, som man aldrig har set før. Det har man tolket, som om atomvåben kan komme i anvendelse,« siger Kristian Mouritzen.

Hvilket scenario er mest sandsynligt?

»Jeg tror, at det mest sandsynlige er, at det her er en blanding. Forstået på den måde, at Putin laver en automatreaktion og sætter tingene i et højere beredskab på baggrund af anbefalinger fra sine generaler. Men samtidig ønsker han at sende et meget stærkt politisk signal om, at Rusland er klar til det ultimative, hvis det skulle være,« siger Kristian Mouritzen og tilføjer:

»Dermed ikke sagt at han gør det, eller at han nogensinde kunne finde på det. Men jeg er ikke i tvivl om, at Putin benytter den her automatiske reaktion på Vestens hjælp til Ukraine til at sende et meget kraftigt signal til Vesten om, at det her hurtigt komme ud af kontrol, hvis I fortsætter med at gøre det, I gør, i øjeblikket.«

Putin siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er tale om en reaktion på aggressive udmeldinger fra vestlige lande:

»I kan se, at vestlige lande ikke kun er uvenlige over for vores land i forhold til den økonomiske sfære – her mener jeg de illegitime sanktioner. Ledende embedsmænd i NATO-lande tillader også aggressive udmeldinger mod vores land,« siger Putin i talen.

Koldt vand i blodet

Ifølge Henrik Breitenbauch, der er leder på center for Militære Studier på Københavns Universitet, er Putins udmelding »designet til at være opsigtsvækkende«.

»Den handler primært om, at Rusland reagerer på NATOs øgede beredskab og sanktioner. Det er grundlæggende Putin, der ruller ærmet op, flekser og siger 'se min store overarm'. Det er designet til at skræmme, og derfor er det vigtigt, at vi ikke lader os skræmme af det, men slår koldt vand i blodet,« siger Henrik Breitenbauch til TV 2.

Ifølge Kristian Mouritzen er der heller ingen grund til at gå i panik. Der er nemlig stadig grundlag for diplomatiske løsninger:

»Man skal ikke gå i panik, men man kan heller ikke forhindre, at folk bliver bange, for det er en helt ekstremt alvorlig situation. Men man må stole på, at der stadig er så mange diplomatiske håndtag, der kan trækkes i, så vi undgår, at konflikten spreder sig til nabolandene.«

»Og jeg tror ikke, at Putin er irrationel nok til at tage atomvåben i anvendelse som det første. Så man skal tro på, at der er masser af muligheder for en diplomatisk løsning – for det er der. Nu venter vi jo på, at Ukraine og Rusland starter nogle forhandlinger på et neutralt område i den nærmeste tid. Så diplomatiet er ikke kørt fuldstændig ud,« siger Kristian Mouritzen.

Der er søndag kommet meldinger om, at Rusland og Ukraine skal mødes og forhandle ved grænsen til Belarus.