Kommentatorer efter tale: Trump ejer Det Republikanske Parti og vil være på stemmesedlen i 2024

Donald Trump holdt søndag sin første officielle tale, siden nøglerne til Det Hvide Hus skiftede hænder. Det skete til stor jubel blandt deltagerne ved det republikanske højres CPAC-konference i Florida.

 
Da tidligere præsident Donald Trump talte på Conservative Political Action Conference i Orlando, FL i weekenden, lagde han både op til, at han måske ville stille op til præsidentvalget i 2024, mens han samtidig afviste at starte sit eget parti. Trump sendte også et par hårde ord præsident Joe Bidens vej. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Donald Trump er tilbage. Efter talen sent i aftes ved CPAC-konferencen i Orlando kan man blive i tvivl om, hvorvidt han i det hele taget har været væk.

Den tidligere præsident annoncerede, at han ikke var interesseret i at stifte et nyt parti, men at amerikanerne kan se frem til, at Donald Trump muligvis vil forsøge på at jagte yderligere fire år som USAs præsident.

»Jeg beslutter mig måske for at slå Demokraterne en tredje gang,« sagde Donald Trump med henvisning til, at det – såfremt han skulle vinde i 2024 – ifølge ham selv vil være tredje gang, at han vinder præsidentvalget. Donald Trump holder – helt uden bevis – dermed fortsat fast i, at han er præsidentvalgets rette sejrherre.

Republikanere, der måtte have håbet og troet, at Donald Trumps nederlag ville betyde nye tider i det republikanske parti, må stå skuffet tilbage efter CPAC-konferencen, hvor det stod klart, at Donald Trump langtfra er færdig med at dominere det konservative parti – om det så bliver som præsidentkandidat eller ej.

Som den konservative forfatter og Trump-støtte Brigitte Gabriel formulerede det på Twitter:

»Hvorfor skulle Trump stifte et tredje parti? Han ejer allerede Det Republikanske Parti.«

Den tidligere Trump-rådgiver Peter Navarro er da heller ikke i tvivl om, at Donald Trump nok skal finde vej til stemmesedlerne i 2024:

»Han får de trashy republikanere ned med nakken og forbereder sit eget hold til 2024. Ligegyldigt, om han annoncerer det i aften eller ej, vil Donald Trump være at finde på stemmesedlerne i 2024,« sagde Navarro til Fox News søndag.

Støtte til Trumps politik

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo var også blandt weekendens talere.

I sin tale gentog han flere gange ordene »America First«, hvilket har været Donald Trumps mantra de seneste år, skriver Politico.

»America First er rigtigt for Amerika. Hele verden nyder gavn af det, når Amerika er frygtløs, modig og stærk,« sagde Pompeo og fulgte op med en række lovprisninger af den tidligere præsident, som han var minister under.

Selvom jublen var i top under konferencen, viser en måling, at »kun« 68 procent af de adspurgte konferencedeltagere ønsker, at Donald Trump stiller op i 2024, skriver The New York Times.

Deltagere ved konferencen repræsenterer ellers det republikanske partis yderste højrefløj og inkluderer et stort antal af Donald Trumps mest lidenskabelige tilhængere. 95 procent af respondenterne ønskede dog, at det republikanske parti fortsat skal fremme Trumps politik og dagsorden.