Klar meningsmåling: Han ligner Labours næste leder

Han har endnu ikke meldt sig officielt som kandidat. Men Brexit-ordføreren ligner alligevel et godt bud på en kommende Labour-leder.

Keir Starmer er født ind i en Labour-familie. Han er opkaldt efter en af Labour-partiets stiftere, Keir Hardie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter katastrofevalget i december er Jeremy Corbyn inden længe fortid som leder af det britiske oppositionsparti, Labour.

I marts skal Labours medlemmer vælge deres nye formand, og en YouGov-meningsmåling beskrevet i avisen The Guardian viser, at medlemmerne har en klar favorit:

Keir Starmer.

Den 57-årige londoner har de seneste år været skyggemininister – ordfører – for Brexit. YouGovs meningsmåling viser, at han er den mest populære kandidat blandt Labour-medlemmer i alle landets regioner, i alle aldersgrupper og blandt alle sociale klasser.

Målingen viser, at han i et direkte valg om formandsposten ville slå den næstmest populære kandidat, Rebecca Long Bailey, med 61 procent mod 39 procent.

Keir Starmer har endnu ikke officielt meldt sig som kandidat, men det ventes han at gøre i løbet af de kommende uger.

Den næste formand skal udpeges af Labours 485.000 medlemmer. Den nye formand skal have opbakning fra mere end halvdelen af de stemmende medlemmer. Det kan kræve flere valgrunder. Én kandidat bliver sorteret fra i hver runde, hvor ingen kandidat opnår 50 procent af stemmerne.

Indtil videre har kun Emily Thornberry og Clive Lewis officielt annonceret deres kandidatur, men flere ventes at melde sig på banen i løbet af de første dage og uger af januar.

Keir Starmer er en midtersøgende politiker, der vurderes at kunne gøre op med Jeremy Corbyns venstredrejning af Labour. Starmer blev allerede opfordret til at stille op som ny Labour-leder i 2015, da Jeremy Corbyn vandt nomineringen, men dengang mente han, at han var for politisk uerfaren.

Starmer stemte ikke selv på Jeremy Corbyn i 2015 og stemte på Owen Smith i 2016, da han udfordrede Corbyns lederskab.