Kina-loyal analytiker roser Kofods håndtering af systemkritiker på flugt: »Et godt signal i Beijing«

En demokratiforkæmper fra Hongkong har brugt et besøg i Danmark til at flygte fra en fængselsdom. Og udenrigsminister Jeppe Kofods (S) ageren i sagen vil formentlig glæde kineserne, siger analytiker.

 
Demokratiforkæmperen Ted Hui stod til flere års fængsel i Hongkong. Nu har danske folketingspolitikere hjulpet ham til Danmark, selv om politiet havde inddraget hans pas. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke gået de kinesiske myndigheders næse forbi, at systemkritikeren og oppositionspolitikeren Ted Hui har brugt et opdigtet besøg i Danmark til at flygte fra en mulig fængselsdom i Hongkong.

Men udenrigsminister Jeppe Kofods (S) ageren i sagen vil formentlig hjælpe på forholdet til Kina, skriver Politiken.

Det fortæller sociologiprofessor Lau Siu-kai til Politiken. Han beskrives af avisen som »et reelt talerør for Kina« og underviser ved Chinese University of Hong Kong og er næstformand i den semistatslige tænketank Chinese Association of Hong Kong and Macau Studies.

Det er en tænketank, som i nogle tilfælde rådgiver den kinesiske præsident, Xi Jinping, og andre medlemmer af den kinesiske topledelse om Hongkong, så Lau Siu-kai har tætte forbindelser til det kinesiske styre.

»Ted Hui snød sig til Danmark, og den danske udenrigsminister signalerede med sin afvisning af et møde med ham, at den danske regering ikke har ønsket at rode sig ud i problemer med Kina. Det vil blive opfattet som et godt signal i Beijing,« siger Lau Siu-kai til Politiken.

At flere andre folketingspolitikere har mødtes med Ted Hui de seneste dage, er Lau Siu-kai imidlertid kritisk over for, og han mener, at Kinas topledelse også vil være det.

Han understreger, at Kina »vil slå kraftigt igen over for ethvert land, der giver asyl eller ophold« til demokratiforkæmpere fra Hongkong, og at folk som Ted Hui i Kinas øjne ikke er politiske flygtninge, men kriminelle.

Den 38-årige demokratiforkæmper Ted Hui er en af Hongkongs mest fremtrædende parlamentarikere for det største oppositionsparti, Det Demokratiske Parti, og han har spillet en central rolle i det seneste års folkelige protester i Hongkong.

Han blev i sidste måned anholdt og tiltalt for en række anklager, som han mener er politisk fabrikerede, og senere løsladt mod kaution. Vender han hjem til Hongkong, kan han formentlig vente en fængselsdom.

Det er blandt andre folketingsmedlemmerne Katarina Ammitzbøll fra De Konservative og Uffe Elbæk fra Frie Grønne, som har hjulpet ham med at omgå politiets kontrol i Hongkong og komme til Danmark. De har inviteret ham til Danmark med officielle invitationer til en række møder, som aldrig skulle finde sted.

Torsdag fortalte Ted Hui til Berlingske, at han i virkeligheden bruger turen til Danmark som et springbræt til at flygte fra Hongkong og ikke vende hjem. Nu vil han formentlig til Storbritannien, hvor hans familie også har søgt tilflugt i denne uge.

Den spektakulære sag kan nu betyde, at det bliver sværere for andre aktivister i Hongkong at flygte, vurderer Lau Siu-kai over for Politiken. Dommere kan blive mere tilbageholdende med at løslade aktivister mod kaution, mens de venter på rettergang, siger han.