Kina-kritiske bøger fjernes fra biblioteker i Hongkong: Det er »censur«

Ifølge Hongkongs demokrati-ikon, Joshua Wong, er Kinas »censurregime« nu kommet til Hongkong. Sådan lyder det, efter at flere af hans bøger er blevet fjernet fra bibliotekerne, fordi de potentielt bryder den nye sikkerhedslov.

Bøger, som prominente aktivister fra Hongkong har skrevet, er begyndt at forsvinde fra byens biblioteker. Det sker, blot dage efter at Kina har vedtaget en ny sikkerhedslov, som ifølge kritikene kan gøre en ende på de frihedsrettigheder, Hongkong-borgerne plejede at have. Fold sammen
Læs mere
Foto: Isaac Lawrence/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Kina i sidste uge vedtog en ny sikkerhedslov, er hundredvis af demonstranter blevet anholdt, mens Kina-kritiske aktivister for demokrati har slettet deres konti på sociale medier, og nogle sågar er gået i eksil i udlandet.

Men det er ikke nok. Nu bliver deres bøger også fjernet fra bibliotekerne, skriver BBC.

De bliver lige nu gransket for, om de forbryder sig mod den sikkerhedslov, som har til formål at dræbe den politiske uro, der det seneste år har præget Hongkong.

Loven retter sig mod fire kategorier af forbrydelser, som kan straffes med fængsel op til livstid: separatisme, undergravende virksomhed, terrorisme og samarbejde med en udenlandsk magt. Det er kriminelt og kan straffes med fængsel op til livstid.

Hongkong-borgere frygter, at den nye lov kan misbruges til at retsforfølge demonstranter. Onsdag i sidste uge blev over 370 demonstranter anholdt i Hongkong, fordi de deltog i en ulovlig demonstration mod den nye lov.

Da Storbritannien i 1997 overgav Hongkong til Kina, var det med en aftale om, at Hongkong-borgerne skulle bevare deres frihedsrettigheder – såsom forsamlingsfriheden, ytringsfriheden og et uafhængigt retsvæsen.

Med den nye kinesiske sikkerhedslov, som blev vedtaget i sidste uge, peger kritikere på, at den ordning, som ofte omtales som »et land, to systemer«, er ved at blive afmonteret.

Flere af de potentielt forbudte bøger, som altså nu granskes for at forbryde sig mod den nye sikkerhedslov, er skrevet af demokrati-ikonet Joshua Wong.

Joshua Wong mener, at det er tegn på, at Kinas »censurregime« nu er nået til Hongkong, og at hans egne bøger nu kan blive »censureret«.

Den nye lov har fået hård kritik fra flere vestlige regeringer. Storbritannien har blandt andet beskyldt Kina for at forbryde sig mod den aftale, de to lande indgik i 1997 –men det afviser regeringen i Beijing.

Kina mener, at loven er nødvendig for at bremse de protester, der flere gange er endt i voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter i Hongkong.