Kina får 430 milliarder kroner til genopretning af Silkevejen

Siden torsdag har Kinas præsident, Xi Jinping, forsøgt at vinde opbakning til sit ambitiøse silkevejsprojekt.

Kina har indgået aftaler for 64 milliarder dollar - svarende til omkring 430 milliarder kroner - til sit kæmpemæssige silkevejsprojekt.

Det siger Kinas præsident, Xi Jinping, på den sidste dag ved en stor konference i Beijing. Ved konferencen har præsidenten de seneste tre dage forsøgt at vinde international opbakning til sit ambitiøse projekt.

Xis plan er at genoprette Silkevejen mellem Kina og Europa via enorme investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur.

Projektet er blevet mødt af kritik fra navnlig USA og store EU-lande.

Kritikerne siger, at Kina lokker lande med i projekterne ved at tilbyde stærkt tiltrængt infrastruktur. Men det vil overvejende gavne Kina og skade andre landes økonomier med gældsbyrder og miljøproblemer, mener de.

I alt har ledere fra 37 forskellige lande deltaget i konferencen fra torsdag til lørdag i den kinesiske hovedstad.

Og ifølge Xi er det altså lykkedes at indgå aftaler til "Vej og Bælt-projektet", som er projektets officielle navn, for 64 milliarder dollar.

- Vi er fast besluttede på at støtte en åben, ren og grøn udvikling og afviser protektionisme, siger Kinas præsident ved konferencens afslutning.

Protektionisme betyder, at indenlandske virksomheder bliver favoriseret, og at man beskytter mod udenlandsk konkurrence via forskellige reguleringer.

Tidligere på konferencen har Xi blandt andet udtalt, at det globale infrastrukturprojekt vil have "nultolerance" over for korruption. Han har samtidig understreget, at Kina tænker i "miljøvenlige, grønne løsninger".

Ruslands præsident, Vladimir Putin, som har deltaget i konferencen, sagde, at det store kinesiske initiativ "passer perfekt med vore planer".

/ritzau/AFP