Khashoggi-morder inden drabet: »Jeg ved, hvordan man skal skære«

Nyligt offentliggjort lydklip afslører, hvad en af drabsmændene sagde inden mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi. Tyrkiet har nu delt lydklippet med flere lande.

Den saudiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt efter et besøg på det saudiske konsulat i Istanbul i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lydklip afslører, at en af mændene bag drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi kort inden mordet har sagt: »Jeg ved, hvordan man skal skære.«

Det fortalte den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan fredag og tilføjede, at lydklippet var blevet delt med både amerikanske og europæiske myndigheder. Det skriver The Guardian.

Khashoggi blev myrdet i det saudiske konsulat i Istanbul 2. oktober i år. Efter sigende skulle han have besøgt konsulatet for at hente nogle dokumenter for sit kommende ægteskab. Erdoğan har tidligere rettet kritik mod magthaverne i den saudiske hovedstad, Riyadh, for skiftende forklaringer på, hvordan drabet fandt sted.

»USA, Tyskland, Frankrig, Canada, vi fik dem alle til at lytte. Manden siger klart: »Jeg ved, hvordan man skal skære«. Denne mand er en soldat. Det er alle i lydoptagelserne,« sagde Erdoğan i en tale i Istanbul. Han gav ikke yderligere oplysninger om optagelsen, men opfordrer det internationale samfund til at kæmpe for retfærdighed i forbindelse med drabet på den saudiske journalist.

Det er tidligere blevet nævnt af den tyrkiske anklager, at Khashoggi var blevet kvalt og parteret, hvorefter man har skilt sig af med liget. Hans jordiske rester er ikke blevet fundet, og man mistænker, at de er blevet opløst med kemiske midler.

Khashoggi har gentagne gange sagt »jeg kan ikke trække vejret« i sine sidste minutter. Det kunne nyhedsmediet CNN fortælle ud fra en kilde, der efter sigende skulle have læst den fulde transskribering af lydoptagelsen.

Saudisk kronprins mistænkt

Khashoggi var journalist på The Washington Post og kritiker af den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman. Kronprinsen er derfor blevet mistænkt af blandt andre amerikanske senatorer og CIA for at stå bag drabet. Derfor blev der udløst anklager, da den amerikanske præsident Donald Trump udtryke sin støtte til den saudiske kronprins.

Sagen har udviklet sig til en international skandale samt beskadiget Prins Mohammed bin Salmans globale rolle.

Saudi-Arabien har blandt andet nægtet at udlevere to saudiske statsborgere med relation til den saudiske kronprins. To mænd, som de tyrkiske myndigheder havde »stærk mistanke« om, skulle stå bag drabet.

Selv om Donald Trump – på trods af CIAs vurdering – vil have USA til at støtte op om Saudi-Arabien og kronprinsen, har Erdoğan flere gange udtalt, at han ikke vil opgive sagen.

Saudi-Arabien afviser anklagerne om, at den saudiske kronprins skulle have noget med mordet at gøre, men har efter sigende – efter flere forskellige forklaringer – sagt, at Khashoggi var blevet dræbt, da det ikke var lykkedes Saudi-Arabien at overtale ham til at vende tilbage til landet. Tidligere har Saudi-Arabien også forklaret, at Khashoggi havde forladt konsulatet igen, hvilket Khashoggis kommende kone kunne afkræfte, da hun havde stået ude foran og ventet på ham. Derefter ændrede Saudi-Arabien igen forklaring.