Katastrofal optimisme og teknologiske landvindinger

En japansk minister måtte træde tilbage efter en lidt for positiv tilgang til en katastrofe, mens man i Storbritannien og Tjekkiet har kastet sig over fremtiden på vidt forskellige måder. Det er ugens ...

Masahiro Imamura omgivet af presse efter at han onsdag trådte tilbage som minister for genopbygning. Dagen forinden havde en uforsigtig kommentar omkring det katastrofale jordskælv, der ramte landet i 2011, skabt vrede blandt japanerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

… tilbagetræden

Som udgangspunkt er det fint at se på den lyse side, men der er altså situationer, hvor man skal tænke sig godt om, inden man erklærer glasset for halvt fuldt.

Det måtte Japans minister for genopbygning, Masahiro Imamura, sande, efter at han tirsdag kom til at sige, at det var positivt, at det massive jordskælv den efterfølgende tsunami, der ramte landet i 2011, fandt sted i den forholdsvis landlige Tohoku-region, i stedet for Tokyo, hvor den ville have afstedkommet langt større økonomisk skade, skriver BBC.

Tsunamien medførte bl.a. nedsmeltningen på Fukushima-atomkraftværket, kostede 18.000 mennesker livet og 200.000 venter stadig på at få at vide, om de nogensinde kan vende tilbage til deres hjem.

Udtalelsen faldt altså tirsdag og dagen efter accepterede premierminister Shinzo Abe ministerens tilbagetræden.

… kolde hænder

En af de bekymringer, der plager Storbritanniens landmænd er, at det efter Brexit vil blive endnu sværere at finde billig arbejdskraft end i dag, hvor man allerede har svært ved at få nok hænder ud på markerne.

Men der kan Pål Johan From fra  University of Lincoln måske hjælpe. Robotforskeren har opfundet en landmandsrobot, der har et lige så norskklingende navn som han selv, nemlig Thorval, som han til stor begejstring har vist frem for landmænd og forskere, skriver Financial Times.

Thorval-modellen er bl.a. designet til at kører bakker med jordbærplanter gennem kilometerlange marker og om natten kan den køre over planterne med ultraviolet lys, så de ikke tager skade af meldug.

Ambitionen er at skabe selvkørende robotter, der med tiden kan udføre snart sagt hvilken som helst opgave inden for landbrug, men Pål Johan From regner med, at det vil tage op til 20 år, før en robot vil kunne plukke de bløde jordbær lige så dygtigt som en erfaren menneskehånd.

… digitale betaling

Mens britiske landmænd ser fremtidens arbejdere an, skal kaffeelskere på en café i Prag vænne sig til at lade svinelæderet blive i lommen og betale med Bitcoins, skriver The Guardian.

Navnet er måske med til at varsko kunder om den digitale valuta, der er den eneste gangbare i Bitcoin Coffee.

Caféen er skabt af det selvudråbte “anarkistiske etiske hacker-kollektiv” Ztohoven, der ønsker at skabe opmærksomhed om internet-valutaen Bitcoin.

Det lugter da også lidt af science fiction, når baristaen har en chip indopereret i hånden, som hun kan bruge til at betale og modtage Bitcoins med.

Men som The Guardian skriver, kan mindre eventyrlystne kunder nøjes med at veksle deres gammeldags kontanter til Bitcoin i  en automat ved indgangen, ligesom man naturligvis kan downloade en Bitcoin-app.

Og hvilken slags kaffee serverer sådan en flok anarko-cyberpunkere så? Bæredygtig, naturligvis.