»Kampagnesporet«: Er det her forklaringen på Republikanernes kollaps i Georgia?

Der kommer nye detaljer ud fra Georgia i denne uges udgave af »Kampagnesporet« – Berlingskes podcast om amerikansk politik.

Donald Trump blev helt uden beviser i sine påstande om, at der blev fusket og svindlet i Georgia. Det kan have kostet partiet dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Kampagnesporet«-vært Mads Fuglede er stadig fuldstændig paf. Han kan stadig ikke forstå, hvordan det kunne lade sig gøre, at Republikanerne tabte begge senatsvalg i Georgia i begyndelsen af januar og dermed mistede flertallet i det magtfulde senat.

»Hvis man kender lidt til amerikansk politik, vil man vide, at det er virkelig, virkelig skørt,« siger Fuglede i denne uges udgave af »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik.

Men nu er der kommet nye oplysninger frem, som måske kan være med til at forklare, hvorfor Republikanernes kandidater David Perdue og Kelly Loeffler led snævre nederlag i sydstaten.

»De to republikanske kandidater følte sig holdt som gidsler,« fortæller Mads Fuglede.

Kampagnefolk fra Loefflers og Perdues stab har for nylig fortalt, at Trumps folk ringede til dem hver eneste dag for at beordre, hvordan kandidaternes valgkamp i Georgia skulle føres. Hvis de ikke fulgte Trump-lejrens krav, ville Donald Trump selv rejse til Georgia for at føre kampagne mod sine egne partifæller, lød truslen ifølge kampagnefolkene.

Trump-lejren krævede angiveligt, at Loeffler og Perdue konstant gentog præsidentens grundløse beskyldninger om, at Demokraterne stod bag valgsvindel.

»Jeg tror godt, at begge de kampagner kunne have ført det til valgsejr, hvis de ikke skulle stå på mål for Trumps konspirationsteorier,« siger Mads Fuglede.

De demokratiske kandidater endte med at vinde valgene med henholdsvis cirka 50.000 og 100.000 stemmer.

Ifølge David Trads er situationen endnu et eksempel på den identitetskrise, som Det Republikanske Parti befinder sig i.

»De må spørge sig selv, hvilken slags parti de skal være.«

»Skal de være et parti, der minder om Donald Trump og hans folk? Eller skal de lidt mere tilbage og være et parti, der minder om Det Republikanske Parti, vi kendte?«

Diskussionen om Republikanernes fremtid kan du høre mere i programmet, hvor du også kan høre, hvorfor Joe Biden underskriver mange executive orders. Og hvorfor nogle republikanere er meget glade for et møde, som Joe Biden har afholdt i Det Ovale Kontor.

Lyt til tidligere afsnit af »Kampagnesporet« her.

OBS: Af programmet fremgår det, at Siena Colleges rangliste er fra i år. Det er ikke korrekt, den er fra 2018.