Jødehad: Alt-right er kommet til Danmark

Den amerikanske alt-right-bevægelse, der drømmer om racerene hvide stater, hader jøder og dyrker grænseoverskridende humor, findes også i Skandinavien. Flere svenskere er centrale i bevægelsen, og Danmark har også fået sine første alt-right-medier.

En march bestående af en broget forsamlig af hvide nationalister, nynazister samt medlemmer af henholdsvis Ku Klux Klan og Alt+right-bevægelsen dannede rammen om optøøjer i Charlottesville, Virginia i august. En moddemonstrant mistede livet, da hun blev kørt ned af en af Alt-right-bevægelsens tilhængere. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Aviser som Politiken med folk som (((Pundik))) og (((Seidenfaden))) i chefredaktørstolen, har i umindelige tider altid taget parti til skade for danskerne, og forsøgt at svække og underminere folkets enhed. Samme sag hos Danmarks Radios »seriøse« politikprogrammer hvor (((Krasnik))) og (((Holm))) vanstyrer debatten.«

Så ramsaltet og harmdirrende lyder en udmelding på websitet Dagens Blæser, der for nylig gik online som den første dansksprogede alt-right-portal.

Skulle man undre sig over, at en række navne er omgivet af parenteser, skyldes det, at forfatterne vil indikere, at de nævnte personer er af jødisk herkomst (dog forkert i Seidenfadens tilfælde) og dermed angiveligt særligt farlige for den danske folkeenhed.

Alt-right er en bevægelse uden central organisering. Men dens tilhængere deler en fælles ideologi kendetegnet af både ironisk og uironisk dyrkelse af nazisme og biologisk racisme, et udtalt had til jøder, venstreorienterede og homoseksuelle samt et ønske om at oprette racerene, hvide nationalstater og reetablere traditionelle kønsroller, hvor kvinderne er sendt tilbage til kødgryderne.

Den primært amerikanske bevægelse har det seneste års tid fået stor opmærksomhed i medierne, både på grund af tilhængernes støtte til Donald Trump og deres evne til at kommunikere ironisk med flair for både internet- og ungdomskultur, hvilket tidligere tiders højreekstreme tilhængere af biologisk racisme aldrig formåede. Opmærksomheden skyldes også en række demonstrationer, blandt andet i Charlottesville, Virginia i august, hvor en moddemonstrant blev kørt ihjel af en af bevægelsens tilhængere.

I Danmark har alt-right hidtil ikke haft den store tilstedeværelse online. Svenskerne har derimod været godt repræsenteret blandt prominente personer i bevægelsen. Daniel Friberg, som har grundlagt alt-right forlag og tænketanke, er en central figur med glimrende kontakter i både Skandinavien, Østeuropa (han er bosat i Ungarn) og USA. En anden, Henrik Palmgren, driver den engelsksprogede internetportal Red Ice, der formidler nyheder vinklet i overensstemmelse med bevægelsens ideologi, sender interviews med ledende skikkelser og rapporterer fra demonstrationer og sammenkomster.

Enkelte danskere med sympati for bevægelsen har lavet engelsksprogede podcasts – bevægelsens foretrukne medie - men der har været meget lidt på dansk.  Det synes så småt at være ved at ændre sig.

For et halvt år siden gik podcasten Radio266B – opkaldt efter den danske racismeparagraf – online, og her er både sympatien for alle alt-right-bevægelsens centrale ideologiske punkter og inspirationen fra amerikanske alt-right-medier markant.

I Radio266B udbreder lolliken Lord Lolland og jyden Claus Boatsinker – begge navne er pseudonymer – sig om nødvendigheden af en omfattende etnisk udrensning af Danmark, der skal sikre den hvide races fremtid, samt om den globale jødedoms angiveligt undergravende virksomhed. Alt sammen med et glimt i øjet og lejlighedsvise, lidet overbevisende påstande om, at det hele skam er satirisk ment.

Claus Boatsinker var også inden lanceringen af Radio266B og Dagens Blæser et kendt navn i internationale alt-right-kredse. Her tiltrak han sig opmærksomhed på grund af sine stærkt nedladende karikaturer af ikke mindst jøder og sorte, der afbildes med overdimensionerede henholdsvis næser og læber, og konsekvent omgivet af summende fluer.

For et par uger siden søsatte folkene bag Radio266B websitet Dagens Blæser. Her kan man, foruden det indledningsvise citat om de angiveligt undergravende danske jøder i mediebranchen, læse om den britiske prins Harrys forlovede under overskriften »Knæl for Kvartnegeren«. Tonen, med stærkt racistiske udsagn kombineret med ironi, er tydeligt inspireret af alt-right-bevægelsens mest populære hjemmeside, The Daily Stormer. Et medie, der er opkaldt efter den nazistiske avis Der Stürmer.