Japans kronprins vil være et frisk pust i det konservative monarki

Den japanske kronprins - der er kendt for at beundre sin far, kejseren, men også for at kritisere monarkiets konservative bureaukrati og beskytte sin kone mod paladset - besøger i dag Danmark.

Kronprins Naruhito sammen med sin kone, kronprinsesse Masako, som han adskillige gange har beskyttet mod monarkiets bureaukrati. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON

I dag ankommer den japanske kronprins, Naruhito, til Danmark. Her skal han blandt andet spise frokost med Dronningen, til middag hos Kronprinseparret og besøge flere kunstudstillinger.

Han forventes af overtage tronen efter sin far, kejser Akihito, 83, i slutningen af 2018 eller begyndelsen af 2019 – hvor kejseren vil abdicere.

Kejseren har flere mærkesager, som han helhjertet kæmper for, men mest af alt er han anerkendt for at være tæt på folket. Kronprinsen fortalte for nylig på et pressemøde forud for sit besøg i Danmark, at han har i sinde at fortsætte kejserens fokus på folket og med hjerte og sjæl udføre de pligter, som han arver fra sin far.

Men ifølge BBC har han også talt om, at han vil bringe et frisk pust ind i monarkiet.

Naruhito er kendt for at være en åbensindet og moderne kronprins, og han har flere gange stået op mod monarkiets konservative bureaukrati og kritiseret det.

Efter at have studeret på Oxford Universitet i to år, rejste han tilbage til Japan, hvor han i 1986 mødte sin nuværende kone, kronprinsesse Masako.

Masako Owada var uddannet fra Harvard og Oxford, var flydende i adskillige sprog, og var på vej til at blive en højt profileret diplomat. Men selvom Naruhito og Masako blev forelskede, gik der syv år, før hun sagde ja til at gifte sig med ham. Paladset var i mod ægteskabet – og hun var selv meget i tvivl, om hun ønskede at blive en del af den yderst konservative royale institution.

Senere fortalte hun, at kronprinsen fik hende overtalt til at gifte sig med ham ved at sige: »Du kan have frygt og bekymringer for at blive en del af den kejserlige hustand. Men jeg vil beskytte dig resten af mit liv.«

Efter de blev gift, begyndte forventningerne om en lille ny, mandlig tronarving. I Japan kan kun sønner overtage tronen, og da ingen af kronprinsens søskende havde sønner, voksede presset på det nygifte kronprinsepar sig enormt.

Kronprinsen kommenterede selv presset blot et år efter brylluppet, da han sagde: »Hvis presset er for stort, tror jeg, at storken bliver irriteret.«

Først hele otte år senere fik parret, deres første barn, men barnet var en datter, prinsesse Aiko, og tronarvingsproblemet var stadig ikke løst. Kronprinsessen begyndte kort efter datterens fødsel at trække sig ud af det offentlige søgelys. Hun holdt op med at optræde ved officielle arrangementer, og rygterne om helbredsproblemer begyndte at svirre.

I 2004 konfronterede kronprisen endelig rygterne og fortalte journalisterne, at hans kone var »komplet udmattet« af at forsøge at tilpasse sig livet i den royale institution, og han beskyldte paladsets embedsmænd for at forkaste hendes karakter og karriere.

Paladset annoncerede derefter, at kronprinsessen led under en »tilpasningsforstyrrelse«. Både den »komplette udmattelse« og "tilpasningsforstyrrelsen« er senere blevet anerkendt som en reel depression.

I 2006 fik kronprinsens bror en søn, og landet åndede lettet op. Men kronprinsessen holdt sig stadig væk fra officielle arrangementer i et helt årti, og i dag optræder hun kun sjældent offentligt.

Selvom mange japanere har været dybt rørt over kronprinsens kompromisløse støtte til sin kone, har det også givet ham fjender og kritikere på den yderste japanske højrefløj, der mener, at monarkiet kommer før alt andet.

På sit pressemøde kort før sin rejse til Danmark, fortalte Naruhito, at kronprinsessen ikke ville komme med ham på trods af, at hun er inviteret:

»Masako får fortsat behandling, og selvom hun er i bedring, har hun stadig op- og nedture.«

Udover at føre kejserens nære forhold til folket videre, har Naruhito selv siden hans datter blev født gjort det til sin egen mærkesag at engagere de japanske mænd i at blive bedre og mere tilstedeværende fædre. Internationalt har han flere gange talt engageret om vandforvaltningsproblemer på verdensplan, og han har blandet sig i den politiske debat – selvom det normalt ikke er kutyme hos den royale familie.

Naruhito vil være i Danmark indtil d. 21 juni.

Denne artikel er blevet ændret i beskrivelsen af kejserens planer for at abdicere i forhold til den oprindelige udgave offentliggjort 15. juni 2017.