Italiens naboer vil holde grænserne åbne på trods af coronavirus: »Den her virus respekterer ikke grænser«

Mens coronavirussen spreder sig i Italien, ser europæiske sundhedsministre ingen grund til at lukke grænserne til landet.

Turister må gå med ansigtsmasker i Venedig. I Italien er 322 mennesker blevet smittet med coronavirus, og 11 personer er døde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrea Pattaro/AFP/Ritzau Scanpix

Det nytter ikke noget at lukke grænserne til Italien.

Sådan lyder det fra Italiens europæiske naboer, efter at de forskellige regeringers sundhedsministre tirsdag mødtes i Rom. Det ville være »ude af proportioner«, forklarede de ifølge AFP.

»Vi taler om en virus, som ikke respekterer grænser,« forklarede Italiens sundhedsminister, Roberto Speranza, på et efterfølgende pressemøde.

Sundhedsministre fra Italien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Østrig, Slovenien og Kroatien mødtes tirsdag eftermiddag i Rom for at diskutere, hvordan de skulle håndtere coronavirusudbruddet. Og de blev enige om at holde grænserne åbne.

Flere af de europæiske nabolandes regeringer anbefaler dog, at man som turist bliver væk fra de områder i Italien, der er hårdest ramt af coronavirussen.

Italien har hurtigt udviklet sig til at være det land i Europa, som er allerhårdest ramt af coronavirussen. Over 300 mennesker er smittet, og virussen har spredt sig fra Lombardiet i det nordlige Italien til Toscana og Sicilien mod syd.

Der er 322 smittede, og 11 er døde som følge af virussen i landet. Alle, der er døde af virussen, havde i forvejen sundhedsproblemer eller var ældre personer.

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, har anklaget et hospital i Lombardiet for at bære ansvaret.

Aflyste flyafgange til og fra Kina

Italien er ironisk nok et af de få europæiske lande, som aflyste alle direkte flyafgange til og fra Kina, efter at coronavirussen brød ud der. Verdenssundhedsorganisationen WHO har flere gange frarådet et sådant flyforbud, fordi det stadig er muligt for folk at komme fra Kina til Italien, hvis de blot mellemlander i et andet land.

Hele byer er blevet lukket ned i Italien, hundredvis af offentlige arrangementer er aflyst, skoler, museer og offentlige institutioner er lukkede, og i Venedig er det årlige karneval sluttet før tid.

Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, har udtalt, at den tyske regering tager situationen i Italien »meget, meget seriøst«.

»Coronavirussen har nået Europa for første gang, i en situation hvor vi ikke forstår smittekæden. Det kan ikke knyttes direkte til Kina. Det betyder, at vi står over for en ny situation. Jeg har før sagt, at det kunne blive værre, før det bliver bedre, og det mener jeg stadig,« sagde han på pressemødet ifølge AFP.

Tirsdag blev der registreret to coronavirustilfælde i Toscana. Den ene smittede befinder sig i storbyen Firenze, som er en populær turistdestination. På Sicilien blev der i øvrigt registreret tre tilfælde af coronavirus.

Tirsdag kom det også frem, at en italiensk turist havde fået diagnosticeret coronavirus på ferieøen Tenerife. Og et hotel blev efterfølgende afspærret og sat i karantæne. Hundredvis af gæster opholder sig på hotellet. Mindst to danskere er ifølge Bravo Tours iblandt dem.

Både i Kroatien, Østrig, Schweiz, Frankrig og Tyskland har fået nye registreret nye patienter smittet med coronavirus i de seneste dage. Flere af dem er personer, som for nyligt har været i Italien.

På verdensplan er der 81.002 personer, som er bekræftet smittet med coronavirus. Og i alt er 2.762 døde af virussen indtil nu. Langt størstedelen er blevet smittet i Kinas Hubei-provins, hvor coronavirussen brød ud. I Kina er 78.064 personer blevet smittet med coronavirus, og 2.715 er døde.