Israelsk valgtaber lover at gøre Likuds liv til et helvede

Benny Gantz, der leder partiet Blå og Hvid, erkender nederlag til Netanyahus Likud-parti ved tirsdagens valg.

Lederne i alliancen Blå og Hvid festede tirsdag aften, da de stadig troede, at det kunne blive til sejr ved det israelske valg. Menahem Kahana/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det israelske parti Blå og Hvid erkender onsdag aften, at det har tabt valget til premierminister Benjamin Netanyahus parti, Likud.

Det siger Benny Gantz, partiets leder, ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Vi respekterer folkets afgørelse,« siger han til journalister.

Nummer to i partiet, Yair Lapid, lød mere krigerisk, da også han erkendte nederlaget over for israelsk tv.

»Vi vandt ikke denne runde. Vi vil i opposition gøre Likuds liv til et helvede,« advarede han ifølge Reuters,

Blå og Hvid har fået lige så mange mandater som premierminister Benjamin Netanyahus parti.

De har ifølge den foreløbige optælling fået 35 mandater hver. Parlamentet har 120 medlemmer.

Men Netanyahus koalitionspartnere klarede sig bedre end de partier, der skulle have bragt Blå og Hvid anført af Benny Gantz til magten.

Der var ellers store forhåbninger i oppositionen, da valgstederne lukkede tirsdag aften. Her stod Blå og Hvid til en snæver sejr. Det fik i første omgang Gantz til at udråbe sit parti som valgets vinder.

I sidste fase af valgkampen lovede Netanyahu, at han ville bruge en valgsejr til at indlemme jødiske bosættelser på Vestbredden i staten Israel.

USAs præsident, Donald Trump, sagde tidligere onsdag til journalister i Det Hvide Hus, at Netanyahus genvalg vil gøre det lettere at skabe fred mellem israelere og palæstinensere.

»Han har været en storartet allieret, og han er en ven. Jeg vil gerne ønske tillykke med dette veludførte opgør,« sagde Trump ifølge Reuters.

Trumps svigersøn, Jared Kushner, har været i gang med en plan, som skal skabe fred mellem israelere og palæstinensere. Onsdag siger udenrigsminister Mike Pompeo, at planen vil være klar »inden alt for længe«.

Palæstinenserne har ingen forventninger til planen. De opfatter Trump som en nær allieret af Netanyahu og den yderste højrefløj i Israel.

Israels rigsadvokat har tidligere meddelt, at han agter at sigte Netanyahu for bedrageri og korruption. Han skal som premierminister have modtaget store gaver fra rige israelere og have hjulpet medier, der har givet ham positiv omtale.

Der er maksimumsstraffe på ti og tre års fængsel for det, som Netanyahu beskyldes for.

/ritzau/