IS-medier ramt af massiv cyberoffensiv fra belgiske myndigheder

Den belgiske anklagemyndighed har rettet en digitalt angreb på en række medier og brugerkonti på internettet, der har tilknytning til terrorgruppen Islamisk Stat. Europol, der hjalp belgierne med angrebet, har desuden hjulpet flere sociale medier med at rydde ud i ekstremistisk indhold.

I 2018 forsøgte Europol at fjerne brugerkonti og medier med tilknytning til Islamisk Stat fra internettet, men flere kom hurtigt på benene igen. Denne gang, mener den belgiske anklagemyndighed, har angrebet været mere succesfuldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix

Den belgiske anklagemyndighed har med hjælp fra EUs politienhed, Europol, lanceret et storstilet cyberangreb mod konti og nyhedsmedier på internettet, der i mere eller mindre grad har tilknytning til eller støtter terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Det skriver det belgiske medie VRT News.

Anklagemyndigheden har i forbindelse med angrebet særligt rettet sit søgelys mod mediet Amaq, der fungerer som et centralt pressebureau og propagandakanal for terrorgruppen. Et lignende cyberangreb blev forsøgt i 2018, men Amaqs servere og brugerkonti kom hurtigt på benene igen. Denne gang var cyberangrebet ifølge anklagemyndigeden dog succesfuldt.

»Vi blev meget overraskede over det (IS-mediernes hurtige genopretning i 2018, red.). Derfor prøvede vi denne gang at gøre et bedre job. Og det ser ud til at have virket. Mange konti og hjemmesider er blevet fjernet. De vil uden tvivl forsøge at vende tilbage over de kommende dage, men det vil tage meget tid og mange penge,« siger Eric Van Der Sypt, talsmand for den belgiske anklagemyndighed, til VRT News.

Samtidig er politimyndigheder i den østlige del af Flandern i gang med at efterforske forskellige lokale forbindelser til IS-serverne, skriver VRT News.

Det belgiske angreb skete samtidig med, at Europols efterretningstjeneste på internettet, Internet Referral Unit (IRU), underrettede forskellige virksomeheder, sociale medier og medieplatforme såsom Dropbox, Instagram, Telegram og Google, om de respektive virksomheders sårbarheder over for IS-propaganda. I den forbindelse blev flere IS-netværk på de forskellige platforme identificeret og fjernet.

»Denne proces er baseret på Europols henvisning af potentielt terroristpropaganda til de online platforme, som er ansvarlige for at evaluere det i bedømmelsen af eventuelle brud på deres servicevilkår. Blandt de terroristmedier, der blev henvist, var propagandavideoer, publiceringer og konti på sociale medier, der støtter terroisme og voldeligt ekstremisme,« skriver Europol i en pressemeddelelse.

Særligt beskedtjenesten Telegram fik ryddet ud i sine IS-brugere, og tjenesten har også forstærket sin indsats med at beskytte tjenesten mod ekstremistiske brugere ved både at styrke sit forsvar mod skadeligt materiale samt etablere et tættere samarbejde med Europol.

Det samme var tilfældet med Google og YouTube, hvis repræsentanter var mødt op hos IRU for at udveksle erfaring med flere eksperter for at bekæmpe netbaseret terrorisme, skriver efterretningstjenesten i pressemeddelelsen.