Indoneserne blev beroliget med et solbrille-tweet – nu har flere hundrede mistet livet

En tsunami skyllede lørdag aften ind over flere strande i Sundastrædet i Indonesien. Myndighederne advarede ikke befolkningen, men nedtonede derimod situationens alvor. Mindst 222 mennesker er omkommet, mens over 800 er kommet til skade.

Katastrofeberedskabet har advaret folk mod at færdes tæt på kysten, da de frygter endnu en tsunami. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fauzy Chaniago
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent lørdag ramte en tsunami Indonesien. 222 mennesker er indtil videre meldt omkommet i bølgerne, der skyllede ind over flere strande omkring Sundastrædet mellem øerne Java og Sumatra kort før solnedgang.

Samtidig er 843 er sårede og 28 personer savnet som følge af ødelæggelserne. Ingen danskere er meldt savnet eller tilskadekommet.

Kystområderne ved Pandeglang, Serang og Lampung er hårdest ramt.

En af forklaringerne på det høje dødstal kan være, at det indonesiske Agentur for Meteorologi, Klimatologi og Geofysisk (BMKG), få timer før tsunamien ramte, sendte et tweet ud, hvor man fastslog, at det var ufarlige tidevandsbølger, der var på vej.

»Der er også fuldmåne i aften, hvilket forårsager høje tidevandsbølger. Tag det roligt,« stod der ifølge den lokale avis The Jakarta Post på Twitter efterfulgt af en emoji med solbriller.

Kort efter katastrofen skete, beklagede agenturet tweetet og kaldte det »upassende«. Siden bekræftede man, at der havde været en tsunami udløst af et vulkanudbrud på Anak Krakatau.

Vulkanen Anak Krakatau formodes at have forårsaget tsunamien. Fold sammen
Læs mere
Foto: GHAZALI.

Norsk øjenvidneberetning

Den norske vulkan-fotograf Øystein Lund Andersen var blandt dem, der så tsunamien ramme land.

Nordmanden var alene på stranden for at fotografere aktiviteten fra vulkanøen Krakatau, mens hans familie sov på hotelværelset.

På en ellers stille nat så han pludselig en kæmpebølge og måtte løbe for livet, fortæller han til BBC.

»Jeg var ude for at fotografere vulkanudbruddet, som var ret kraftigt tidligere på aftenen. Men lige inden bølgerne kom, var der ingen aktivitet overhovedet. Det var bare mørkt. Pludselig så jeg bølgen komme og måtte løbe.«

»Jeg løb direkte til hotellet, hvor min kone og søn lå og sov. Jeg vækkede dem, og så kunne jeg høre, at der kom en endnu større bølge. Jeg kiggede ud af vinduet i det sekund, hvor den ramte. Bølgen fortsatte forbi hotellet og skubbede biler væk fra vejen,« siger det norske øjenvidne.

Det er fjorten år siden, at den største tsunami i nyere tid dræbte 226.000 mennesker i tretten lande. Det skete på 2. juledag i 2004. 120.000 af dødsfaldene skete i Indonesien.

Rockband skyllet væk under koncert

En video, der har floreret på de sociale medier, viser en stor bølge, der strømmer ind gennem et telt, hvor det populære indonesiske rockband Seventeen optrådte.

Bandets medlemmer ses på videoen blive fejet af scenen, der ligesom hele teltet også bliver taget med af den kraftfulde bølge.

I en Instagram-video fortæller sangeren i bandet, Riefian Fajarshyah, at både bassisten og rmanageren er omkommet, mens andre bandmedlemmer og hans egen kone stadig er savnet.

Intet jordskælv, ingen tsunami-alarm

Der er ikke registreret noget jordskælv, som kan have udløst tsunamien, hvorfor en tsunami-alarm heller ikke blev aktiveret for at advare de lokale.

Adam Switzer, der er tsunami-ekspert ved Earth Observatory i Singapore, forklarer til BBC, at det mest sandsynlige er, at tsunamien blev udløst af et jordskred efter et vulkanudbrud på Anak Krakatau.

»De fleste vulkaner har meget stejle sider. Derfor er det meget normalt, at store stykker brækker af, når vulkanen går i udbrud,« siger han til BBC.

Et sådant jordskred sker ikke nødvendigvis, som følge af en eksplosion eller et jordskælv. Jord og klippe fra vulkanens sider falder i vandet, hvilket kan skabe en stor bølge, der vil ramme kysten på få minutter, uddyber Adam Switzer til BBC.