Fotograf måtte løbe fra tsunamien: Det var bare mørkt – og så kom bølgen

En norsk vulkanfotograf så bølgen komme mod land, kort inden en tsunami kostede mindst 222 mennesker livet i Indonesien.

Overlevende modtager behandling på et hospital i Carita. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEMI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tsunami har natten til søndag kostet mindst 222 mennesker livet i Indonesien.

Derudover er 843 personer kommer til skade, og 28 personer er forsvundet.

Tsunamien ramte flere strande omkring Sundastrædet mellem øerne Java og Sumatra kort før solnedgang.

Den norske vulkanfotograf Øystein Lund Andersen var blandt dem, der så tsunamien ramme land.

Nordmanden var på alene stranden for at fotografere aktiviteten fra vulkanøen Krakatau, mens hans familie sov på hotelværelset.

På en ellers stille nat så han pludselig en kæmpebølge og måtte løbe for livet, fortæller han til BBC.

»Jeg var ude for at fotografere vulkan-udbruddet, som var ret kraftigt tidligere på aftenen. Men lige inden bølgerne kom, var der ingen aktivitet overhovedet. Det var bare mørkt. Pludselig så jeg bølgen komme og måtte løbe.«

»Jeg løb direkte til hotellet, hvor min kone og søn lå og sov. Jeg vækkede dem, og så kunne jeg høre, at der kom en endnu større bølge. Jeg kiggede ud af vinduet i det sekund, hvor den ramte. Bølgen fortsatte forbi hotellet og skubbede biler væk fra vejen,« siger det norske øjenvidne.

Den norske fotograf, hans familie og hotellets øvrige gæster skyndte sig at løbe i sikkerhed i en højtliggende skov tæt på hotellet.

Både biler og huse blevet fejet væk af de store vandmasser, da tsunamien ramte Sunda-strædet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adi Weda.

Talsmanden for katastrofeberedskabet, Sutopo Purwo Nugroho, har siden forklaret, at tsunamien skyldtes en kombination af undersøiske jordskred fra den vulkaniske aktivitet nær Krakatau og en tidevandsbølge.

Krakatua er en cirka 800 meter høj vulkanø i midten af Sundastrædet. Efter flere eksplosive udbrud opstod der i 1927 en ny vulkan, Anak Krakatau, der er meget aktiv. Det skriver vulkaneksperten.dk.

Det er vulkansk aktivitet fra denne vulkan, der ifølge myndighederne har udløst de undersøiske jordskred.

Tsunamien ramte flere områder i Sundastrædet, herunder strande i Pandeglang, Serang og Lampung, omkring klokken 21:30 lokal tid.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at der klokken tre natten til søndag ikke er meldinger om sårede danskere.

»Udenrigsministeriet følger situationen i Indonesien. Udenrigsministeriet har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til, at der er danskere blandt de tilskadekomne. Udenrigsministeriet opfordrer til at danskere på stedet følger de lokale myndigheders råd og anvisninger,« lyder meldingen.

På videoer og billeder fra de forskellige områder ses ødelagte bygninger, oversvømmede gader og biler, der er vendt på hovedet, beretter BBC.

I september blev mindst 1944 mennesker dræbt, da et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami ramte byen Palu på øen Sulawesi øst for Borneo.

Naturkatastrofen smadrede Sulawesis infrastruktur, udslettede flere landsbyer og ødelagde mere end 3000 hjem. Omkring 70.000 mennesker, herunder titusindvis af børn, blev fordrevet fra deres hjem.

Der er cirka 2000 kilometer mellem Sundastrædet og Sulawesi.