Indisk gletsjerulykke var ekstra fatal midt i arbejdstiden

Mindst 18 personer er døde efter et indisk gletsjerkollaps, der sammenlignes med scener fra en katastrofefilm.

 
Mindst 18 personer er døde, og over 200 personer savnes efter en gletsjerulykke i bjergkæden Himalaya. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et gletsjerkollaps i Indien, der søndag forårsagede voldsomme ødelæggelser, har kostet mindst 18 personer livet.

Det oplyser regeringen i den ramte delstat, Uttarakhand, mandag.

Et stort stykke is menes søndag morgen lokal tid at være brækket af en gletsjer i den nordlige del af bjergkæden Himalaya. Det fik voldsomme vandmasser til at rase ned mod en smal dal.

Undervejs ødelagde vandmasserne blandt andet broer og veje, og to vandkraftværker blev ligeledes ramt. En række ansatte på de to værker er blandt de døde og savnede efter ulykken.

»Hvis den her ulykke var sket om aftenen – efter arbejdstiden – så ville situationen ikke have været lige så slem.«

»Så havde arbejderne på og omkring arbejdspladsen have været hjemme, siger Trivendra Singh Rawat, der er den øverste minister i Uttarakhand.«

Ud over de 18 døde savnes mindst 200 personer efter ulykken.

En af dem, der overlevede, fortæller, at han og en række kolleger pludselig var ved at blive fanget, mens de arbejdede inde i en tunnel.

»Vi var 300 meter inde i tunnelen, da der pludselig blev piftet og råbt, at vi skulle skynde os ud. Vi løb afsted, men vandet skyllede ind.«

»Det var som scener fra en Hollywood-film. Vi troede ikke, at vi ville klare det,« siger den 28-årige arbejder Rajesh Kumar.

Det er ikke umiddelbart helt klart, hvad der har udløst lavinen på denne tid af året, hvor der normalt ikke er oversvømmelser.

I de foregående år har flere oversvømmelser i sommermånederne krævet mange menneskeliv.

Det var tilfældet i juni 2013, hvor usædvanlige mængder monsunregn skabte store oversvømmelser i Uttarakhand. Næsten 6000 mennesker mistede livet.

Mange af de nordlige distrikter i Indien er i højeste beredskab efter ulykken. Herunder nabodelstaten Uttar Pradesh, der er Indiens mest folkerige.

/ritzau/AFP