I Wuhan blev et hospital styret udelukkende af robotter: De bliver kaldt coronakrisens »nye helte«

På hospitaler og klinikker verden over bliver robotter i stigende grad taget i brug for at skærme læger og sundhedspersonale mod den smitsomme coronavirus. Samtidig sendes droner i luften, og digitale overvågningsapp lanceres.

På Circolo di Varese-hospitalet i Italien er seks robotter »ansat« til at hjælpe læger og sygeplejersker med at behandle de 12 patienter, der er indlagt på intensivafdelingen med covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Miguel Medina/EPA/Ritzau Scanpic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under coronavirusudbruddets værste dage i den kinesiske millionby Wuhan oprettede de kinesiske myndigheder midlertidige felthospitaler, der skulle rumme de mange tusindvis af patienter, som pludselig havde brug for akut hjælp.

Et af dem blev styret udelukkende af robotter.

De serverede måltider, tog temperaturer og hjalp endda nogle patienter med at lave strækøvelser, skriver det franske nyhedsbureau AFP, der udråber robotterne til coronakrisens nye helte.

»De kunne give brugbar information, engagere sig i samtaler, underholde med dans, og endda hjælpe patienter gennem deres strækøvelser,« forklarer Karl Zhao, præsident for techfirmaet CloudMinds, der ejer robotterne, til AFP.

Det kan være et blik ind i fremtiden. For mens regulært sundhedspersonale og læger er i fare for at blive smittet af de coronapatienter, de tager sig af, er det selvsagt ikke tilfældet med robotterne. De bliver derfor i stigende grad taget i brug i kampen mod corona, som Berlingske også tidligere har beskrevet.

Det er derfor, at nogle patienter i Thailand og Israel mødes af robotter i stedet for læger, når de skal testes for covid-19. Og det er derfor, at man på Alexandria Hospital i Singapore nu vil bruge robotter til at udlevere mad og medicin til de coronapatienter, der er placeret i isolation.

Det var også robotter, der blev sendt ombord på krydstogtskibet »Diamond Princess« for at scanne kahytterne for spor af virussen, efter passagererne var evakueret. De bliver også brugt til at desinficere og rengøre hospitalsstuer flere steder i verden, skriver AFP.

Både i Frankrig og USA oplever robotfirmaer stor efterspørgsel på robotter, der kan rengøre og desinficere lokaler.

Overvågning fra luften

Det er ikke kun i sundhedssektoren, at robotterne bliver taget i brug. I flere lande har man også sendt droner i luften for at overvåge områder med strenge udgangsforbud. Det gælder ikke bare i Kina, men også i Frankrig og Storbritannien.

Ifølge AFP er techindustrien desuden godt i gang med at udvikle droner udstyret med både sensorer og kameraer, som kan scanne folkemængder for coronavirussymptomer.

Det er for eksempel tilfældet på University of South Australia, hvor et hold ingeniører samarbejder med det canadiske droneselskab Draganfly.

De arbejder på at udvikle computeralgoritmer, som kan opspore nys og hoste i svært befolkede områder – for eksempel i en lufthavn – og måle folks temperaturer og puls på afstand.

»Det kan måske blive del af et tidligt advarselssystem eller være med til at etablere statistisk, hvor mange mennesker der er ramt i en befolkning,« forklarer en af projektets deltagende professorer, Javaan Singh Chahl, til AFP.

Danmarks nabolande eksperimenterer også med hidtil uset digital overvågning i kampen mod coronavirus.

Den tyske pendant til Statens Serums Institut, Robert Koch Instituttet, vil for eksempel indsamle sundhedsdata fra tusindvis af tyskeres mobiltelefoner og sportsure, mens Norge er klar til at lancere en app, der skal spore mobiltelefoner med få meters nøjagtighed for at finde ud af, hvem der har været i kontakt med bekræftede smittede.