I USA bestemmer en algoritme, hvem der får vaccinen: »Det er mit værste mareridt«

En algoritme, der afgør vaccinedistributionen, skaber stor frustration i USA, hvor flere amerikanere går til yderligheder i forsøget på at tilkæmpe sig en vaccine.

Adgangen til vacciner skaber frustration i USA. Her ses King David Center for Nursing and Rehabilitation i New York, hvor sygeplejerskerne er ved at give vaccinen til en række beboere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuki Iwamura/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der tegner sig kaotiske tilstande i USA, hvor det er en algoritme, der bestemmer, til hvem og hvornår en vaccine gives.

Tilgangen har mødt stor kritik, da mange amerikanere oplever forskellig adgang til vacciner, skriver The New York Times.

Omkring 30 millioner amerikanere har modtaget mindst ét stik, hvilket efterlader millioner tilbage, der stadig venter på vaccinen.

Det får flere amerikanere til at køre flere hundrede kilometer i sneen eller stå mange timer i kø ved apoteker i håb om at fange et resterende skud af vaccinen. For de flestes vedkommende uden held.

En af dem er fotograf Catherine Sharp, der til The New York Times fortæller om kampen for at skaffe en vaccine til sine ældre forældre.

»Det er helt umuligt. Det er mit værste mareridt,« siger fotografen, der er meget kritisk over for algoritmen bag.

Algoritmen bag vaccinedistributionen blev udviklet af tidligere præsident Donald Trumps administration. Det skulle gøre det nemmere at strømline distributionen i hele landet. Resultatet er dog, at algoritmen har besværliggjort processen for flere stater.

Algoritmen er baseret på hver stats voksne befolknings størrelse. Den er beregnet til at fremskynde udleveringerne, så sundhedspersonale i frontlinjen, beboere på plejehjem, ældre og personer med store sundhedsrisici prioriteres først.

Alligevel har stater, lokale sundhedsafdelinger og medicinske centre hver udviklet forskellige algoritmer baseret på også en række etiske og politiske overvejelser. Resultatet er, at amerikanerne oplever store forskelle i vaccineadgangen, da processen ikke er ens i de forskellige stater.

Flere doser på vej

Problematikken bliver også kun større, da udbuddet af vacciner ikke følger med efterspørgslen, forklarer den erfarne topsundhedsrådgiver Anthony Fauci, da han besøger »Meet the Press«.

Han forventer dog, at USA vil modtage flere vacciner i løbet af marts og april. Op mod 400 millioner doser – hvilket kan vaccinere 200 millioner amerikanere – skulle ifølge Fauci være på vej fra vaccineleverandørerne Moderna og Pfizer.