I to uger har passagererne været efterladt til havs med coronasymptomer: Nu vil Trump hjælpe dem i land

Først ville Floridas guvernør ikke høre tale om at lade de »udenlandske« coronaramte krydstogtsgæster gå i land i hans stat. Men efter en snak med præsident Donald Trump har han nu skiftet mening.

 
Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix, Video: Reuters/Ritzau Scanpix, Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Det er snart to uger siden, at britiske John Carter døde om bord på et britisk-amerikansk krydstogtskib et sted ud for Chiles kyst. Skibet skulle dagen forinden være stået i havn i San Antonio, men blev nægtet adgang.

Og siden John Carter døde, har land efter land nægtet at tage imod skibet. I to uger har »Zaandam«, som krydstogtskibet hedder, været efterladt til havs. Og John Carters 74-årige enke har tilbragt over en uge alene i isolation, siden hun mistede sin 75-årige mand. Både hun og ægteparrets niece har udviklet coronasymptomer, har The Guardian tidligere beskrevet.

Det samme har over 200 andre passagerer, hvoraf størstedelen er ældre mennesker fra USA, Canada og Storbritannien. Mindst fire er ligesom John Carter døde. Og mindst otte er testet positiv for covid-19, skriver CNN.

Nu vil præsident Donald Trump hjælpe dem i havn. Han har opfordret guvernøren i Florida til at tage imod skibet, så krydstogtgæsterne kan evakueres, forklarede han på sit daglige pressemøde onsdag.

»Vi tager canadierne i land og giver dem til de canadiske myndigheder. De vil bringe dem hjem. Det samme gælder Storbritannien,« forklarede præsidenten ifølge The Guardian på pressemødet:

»Men vi bliver nødt til at hjælpe dem. De er i store problemer, og så kan det være lige meget, hvor de er fra. Mange af dem er tilfældigvis amerikanere, hovedsageligt amerikanere, men uanset om de var det eller ej, dør de, så vi bliver nødt til at gøre noget, og det ved guvernøren også,« sagde præsident Trump.

Tidligere har Florida-guvernøren, Ron DeSantis, ellers udtrykt skepsis for at lade passagererne, som han har omtalt som »udlændinge«, blive »dumpet« i hans stat. Efter at have talt med præsidenten har han dog tilbudt hjælp til krydstogtskibet.

Et andet skib er på vej

Skibets ejer, det britisk-amerikanske krydstogtselskab Holland America Line, har sendt et andet krydstogtskib af sted mod »​Zaandam« med covid-19-testudstyr, andre fornødenheder og ekstra mandskab. Det skib, som hedder »​Rotterdam«, vil også løbe an i Florida, skriver The Guardian.

Som betingelse for at lægge til kaj har krydstogtselskaberne fået besked på selv at arrangere passagernes hjemrejse, hvis de ikke er amerikanere.

Coronaepidemien har for alvor ramt USA, der nu er det land i verden, hvor absolut flest er testet positiv for covid-19. Over 200.000 amerikanere er konstateret smittet med virussen, og alene onsdag døde mindst 917 amerikanere efter at have fået virussen. Det er det højeste dødstal på én dag i USA.

I alt 4.755 amerikanere er nu døde som følge af virussen, og tallet er tredoblet på tre dage.

Den hastige udvikling har også fået præsident Donald Trump til at tage truslen fra coronavirussen betydeligt mere alvorligt, end han blot gjorde for et par uger siden. Dengang hævdede han, at virussen »mirakuløst« ville forsvinde. Nu har han forlænget landets nedlukning frem til 30. april.