I Stockholm kom coronatesten med posten: Ti procent var smittede i påsken

En stikprøve viser, at ti procent af Stockholms indbyggere havde været eller var smittet omkring påsken.

En stikprøve viser, at omkring ti procent af befolkningen i den svenske hovedstad havde eller havde haft covid-19 ved påsketid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af påsken sendte svenske forskere coronatest hjem til 1.000 indbyggere i Stockholm.

Prøverne var såkaldte antistoftest, der kan vise om testpersonen er smittet eller har været smittet.

550 prøver kom retur, og forskernes resultater er nu klar:

Ti procent af de repræsentativt udvalgte testpersoner havde dannet antistoffer. Dermed estimerer forskerne, at hver tiende indbygger i Stockholm havde været smittet med coronavirus midt i april, skriver Kungliga Tekniska Högskolan, som har stået for undersøgelsen.

Stockholm er med afstand den region i Sverige, der har været hårdest ramt af coronaudbruddet. Flere end halvdelen af de i alt 2.769 personer, der er døde med covid-19 i Sverige, boede i Stockholm.

Tidligere har de svenske sundhedsmyndigheder, Folkhälsomyndigheten, præsenteret regnemodeller, der estimererede, at 26 procent af Stockholms indbyggere ville være smittet 1. maj.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidligere sagt, at dele af Stockholm nu vil begynde at mærke effekten af en begrænset flokimmunitet.

Flokimmunitet er teorien om, at virussen vil gå i sig selv, når en tilstrækkelig stor andel af befolkningen har opnået immunitet og ikke kan føre smitten videre.

Forskningen vurderer, at omtrent 60 procent af en befolkning skal have være smittet med covid-19, før spredningen af sygdommen kan stoppes.

Men allerede, når 10-20 procent af en befolkning er smittet, vil man opleve, at virussen sænker farten, vurderer Anders Tegnell:

»Når man når 10, 15, 20 procent smittede, vil det ret hurtigt få en effekt på, hvor hurtigt smitten spreder sig,« sagde Anders Tegnell på et pressemøde midt i april.

I alt er 2.769 personer døde med coronavirus i Sverige. Det svarer til cirka 27 dødsfald per 100.000 indbyggere.

Til sammenligning er 493 coronasmittede bekræftet døde i Danmark. Det svarer til cirka 8,5 dødsfald per 100.000 indbyggere.