I Kina fortæller en app, hvordan du skal sortere dit affald

Hvilken skraldespand skal solsikkekerner i? Det kan en ny kinesisk app svare dig på. Kina har indført et nyt affaldssorteringssystem med fire underkategorier, og de kinesiske borgere risikerer at få en bøde, hvis de ikke følger det.

I Kina bruger de en app for at finde ud af, hvordan de skal sortere deres affald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Kina har fået en ny app, der kan genkende dit skrald og fortælle dig, hvordan du skal sortere det. Og det med tryk på skal: Shanghai har nemlig samtidig indført regler om affaldssortering. Så hvis man ikke sorterer skraldet inden for de fire officielle affaldskategorier, får man en bøde på op mod 30 dollar – svarende til 200 kroner. Det skriver det internationale medie Quartz.

Appen bruger samme teknik som de mange apps, der anvender ansigtsgenkendelse, som Snapchat og Instagram. Men i stedet for at genkende ansigter, genkender den skrald.

Brugerne kan benytte kameraet i deres smartphones, holde det op mod den plastickop, man er i tvivl om, hvor skal ende henne, og så vil appen give dem svaret. De fire kategorier hedder vådt, tørt, genbrugeligt og skadeligt affald.

Mere end tre millioner kinesere har allerede brugt den nye app, siden en betaversion blev udgivet i begyndelsen af juli. Appen kan genkende op mod 4.000 forskellige typer skrald. Rejeskaller, ansigtsmasker, solsikkekerner og vatpinde er blandt de typer skrald, der oftest bliver søgt på.

De nye skralderegler kommer, efter at den kinesiske regering i 2017 satte et mål om at øge niveauet af genanvendelse til 35 procent i 2020. Og det er ikke kun de kinesiske borgere, der risikerer en ærgerlig konsekvens, hvis affaldet ikke bliver sorteret korrekt – virksomheder og ejendommes kreditværdighed sænkes, hvis de ikke holder fokus på affaldssorteringen.

Der er en god grund til, at Kina nu indfører dette tiltag. Landet genanvender kun 20 procent af sit affald, skriver DR. Kinas nabolande, Taiwan og Sydkorea, genanvender henholdsvis 58 procent og 54 procent af deres affald. I USA bliver 35 procent genanvendt, mens Danmark genanvender 61 procent af sit affald.