For første gang siden Anden Verdenskrig har Holland indført udgangsforbud. Forbuddet, der gælder fra klokken 21 og frem til 04.30 om morgenen, har udløst optøjer og uro i gaderne for tredje nat i træk.
»Vi har ikke oplevet så massivt et omfang af voldshandlinger de seneste 40 år,« forklarer talsmand for betjentenes fagforening, NPB, Koen Simmers.
Mandag beskrev Berlingske, at en række hollandske byer i weekenden blev udsat for gadekampe, ildspåsættelser og plyndringer med et raseri og en vrede i en skala, der har rystet landet.
»Mindede om en krigszone«
Uroen stoppede ikke der. Mandag aften og nat var der i flere hollandske byer på ny optøjer og sammenstød mellem vrede demonstranter og uropoliti.
I den sydlige by Den Bosch, hvor demonstranter smadrede facader, plyndrede supermarkeder og ødelagde biler, overværede en kvinde, som bor tæt på banegården, at maskerede unge efterlod spor af ødelæggelse i byens centrum.
»Jeg så vinduer blive smadret, og fyrværkeri blive affyret. Det er virkelig skørt og minder om en krigszone,« fortæller hun til en hollandsk radiokanal.
Tirsdag er borgere begyndt at rydde op efter optøjerne.
Flere end 150 arresteret
Den tredje nat med optøjer i Holland har ført til flere end 150 anholdelser.
I Amsterdam appellerede borgmester Femke Halsema forældre til at holde deres børn og unge indendørs, men uden den store effekt.
I Rotterdam affyrede politiet varselsskud, brugte vandkanoner og tåregas, efter at en nødordre fra borgmesteren ikke kunne rykke demonstranterne.
Den hollandske premierminister, Mark Rutte, har fordømt urolighederne, som han kalder »kriminel vold«.
»Det er uacceptabelt. Alle normale mennesker vil betragte dette med rædsel,« sagde Mark Rutte til reportere.
»Hvad, der motiverede dem til urolighederne, har intet at gøre med at demonstrere, det er kriminel vold, og vi vil behandle det som kriminel vold.«
Blandt de anholdte er en 39-årig mand, som blev anholdt for at dele trusselsbeskeder rettet mod journalister på nettet, skriver det hollandske nyhedsbureau, ANP.
Holland har haft op mod en million coronasmittede og flere end 13.500 døde.
Landets barer, cafeer og restauranter har været lukkede siden oktober, ligesom al detailhandel – på nær dagligvarebutikker og apoteker – samt skoler har været lukket den seneste måned.