Hvor mange er smittet? I Tyskland har forskere regnet sig frem til gigantisk mørketal

94 procent af verdens coronasmittede er endnu ikke opdaget. Sådan lyder den bekymrende konklusion i et nyt tysk studie, der forsøger at finde svar på, hvor mange i verden der reelt er blevet smittet med covid-19.

 
Corona-pandemien har lagt verden øde. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Jo mere vi ved om den coronavirus, der har lukket store dele af verden ned, desto sværere bliver det at svare på, hvor mange, der rent faktisk har den.

En del af de smittede menes nemlig at være helt usynlige. De hverken hoster, har feber eller andre influenza-lignende symptomer. Men de kan stadig smitte. Og ifølge forskere fra Göttingen Universitet i Tyskland kan der være mange, mange flere, end vi aner.

Mens det bekræftede antal smittede på verdensplan lå omkring 900.000 i slutningen af marts, forventer de tyske forskere, at det reelle antal smittede var helt oppe på 43,5 millioner mennesker.

Det vil med andre ord sige, at verden på det tidspunkt kun havde opdaget cirka seks procent af verdens coronasmittede, skriver de tyske forskere i deres studie. Og i dag, hvor knapt 1,6 millioner mennesker er bekræftet smittet på verdensplan, ifølge Johns Hopkins University, er verdens lande stadig langt bagefter.

Tallene er en påmindelse om, hvor svært det kan blive at undgå en ny bølge af infektioner, når verden begynder at åbne op igen, skriver forskerne bag studiet i en rapport.

GRAFIK

Landene med flest coronasmittede

USA og Storbritannien halter bagefter

De to forskere fra Göttingen Universitet, Sebastian Vollmer og Christian Bommer, er nået frem til deres konklusioner baseret på antallet af test, antallet af bekræftede smittede, og antallet af døde på tværs af 40 lande.

Tallene har de holdt op mod FNs befolkningsdata, aldersricisi og forskningsdata fra Wuhan i Kina, hvor britiske Imperial College har forsøgt at finde den reelle dødsrate af covid-19.

Dødsraten er vidt forskellig fra land til land. I Italien har den nærmet sig ti procent, mens den i både Tyskland og Danmark har været under en procent. Og det skyldes formentligt, at man ikke kender til det reelle antal af smittede, argumenterer forskerne.

Flere europæiske lande har ikke testet grundigt nok i befolkningen, mener de. Det er derfor, at dødsraten bliver så høj i lande som Italien og Spanien, der i virkeligheden kun har identificeret henholdsvis 3,5 og 1,7 procent af de reelle smittede, siger forskerne.

  • Det står værre til i USA. Der havde man 31. marts kun fundet 1,6 procent af de over ti millioner smittede, som forskerne mener, at landet havde på daværende tidspunkt.
  • I Storbritannien var kun 1,2 procent af landets over to millioner smittede personer identificeret.
  • Og i Tyrkiet var kun 0,12 procent af landets smittede fundet.
  • USA og Tyrkiet huser til sammen over 23 millioner smittede, mener forskerne.

Andre lande er væsentligt længere foran. Sydkorea, som synes at have knækket smittekurven, havde således identificeret knapt 50 procent af landets smittede, skriver de. Japan havde fundet knapt 25 procent. Og i Nordeuropa er man også foran, selvom man altså ifølge forskerne langt fra havde fundet alle smittede endnu i slutningen af marts.

I vores del af verden ser regnestykket sådan her ud for 31. marts:

  • Norge havde identificeret cirka 38 procent af landets formodede 12.000 smittede.
  • Tyskland havde identificeret cirka 16 procent af de på det tidspunkt 460.000 smittede.
  • Danmark havde fundet knapt 13 procent af landets lidt mere end 23.000 smittede.
  • Sverige havde fundet cirka syv procent af 58.000 smittede.

Usikre tal

Tallene er af gode grunde meget usikre – der er trods alt tale om mørketal – ikke mindst, fordi de tal, udregningerne er baseret på, hele tiden ændrer sig. Det gælder ikke bare det officielle antal nye smittede, men også dødstal og antallet af testede.

Det er også meget svært at verificere de 40 landes officielle dødstal. På den ene side kan mange af de døde være folk, som i forvejen var så syge og gamle, at de måske ville have været døde uanset hvad. På den anden side er der mange lande, som ikke tæller coronarelatede dødsfald på plejehjem med.

Men at det reelle antal smittede er langt højere, end vi aner, er de fleste efterhånden enige om.

(Artiklen fortsætter under grafikken..)

GRAFIK

Hvilke lande opdager flest smittetilfælde?

Så stor en andel af de samlede smittetilfælde formodes opdaget i de forskellige lande pr. 31.3.2020.

Der skal testes mere

Fra Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har det for nyligt lydt, at ni ud af ti smittede måske slet ingen symptomer har, og derfor ikke er blevet opdaget.

Danmarks egen Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), har ligeledes forklaret, at infektionstallet i Danmark kan vise sig at være 30-70 gange højere, end vi ved.

Siden 31. marts er flere lande begyndt at teste mere intensivt, og flere er også begyndt at tage antistof-test i brug for at danne sig et indtryk af, hvor mange der allerede har haft virussen. Det gælder også Danmark.

Det er også strengt nødvendigt med flere test og bedre isolationsstrategier, før man kan forlade undtagelsestilstanden og åbne verden igen, mener forskerne.

»Uden den slags tiltag kan virussen måske forblive uopdaget igen i en længere periode, og så er et nyt udbrud blot et spørgsmål om tid,« skriver de i rapporten.