Nu tælles de døde på Frankrigs plejehjem: Og det får det officielle dødstal til at eksplodere

Efter Frankrigs plejehjem er blevet bedt om at registrere coronarelaterede dødsfald, er landets dødstal steget med 40 procent. I Sverige udgør plejehjemsbeboerne knap en fjerdedel af alle dødsfald.

 
Coronavirussen spreder sig over hele kloden. Få overblikket her. Video: Reuters Fold sammen
Læs mere

Frankrig er et af de få lande i verden, der er begyndt at opgøre coronarelaterede dødsfald på plejehjemmene. Og de foreløbige tal viser med al tydelighed, hvor hårdt plejehjemmene er ramt.

40 procent af alle dødsfald er således registreret på plejehjemmene, skriver The Wall Street Journal.

Der er omtrent 7.000 plejehjem i Frankrig med flere end 600.000 beboere. De ældre er blandt de mest sårbare over for covid-19, og det er derfor, at den franske regering nu har bedt plejehjemmene registrere antallet af døde coronasmittede beboere siden begyndelsen af marts.

Tallene taler sit tydelige sprog. Kun omtrent halvdelen af landets plejehjem har indtil nu indrapporteret dødsfald. Men blandt dem, der har, er 3.237 plejehjemsbeboere døde. På landets hospitaler er der til sammenligning 7.632 personer døde, og det officielle samlede dødstal lander derfor på 10.869.

Men det forventes at vokse betydeligt mere, i takt med at flere plejehjem indrapporterer deres dødstal.

Flere europæiske lande har forsøgt at skærme ældre plejehjemsbeboere fra coronasmitten, fordi de er blandt de mest sårbare. I Frankrig, Sverige og Danmark har man for eksempel bremset besøg fra pårørende.

Men det har indtil nu været svært at danne sig et billede af, hvor hårdt plejehjemmene overhovedet har været ramt.

I mange lande tæller man nemlig kun de døde, der afgår ved døden i en hospitalsseng og ikke dem, der dør i deres ældreboliger.

Også i Sverige kan man se en drastisk stigning i antal dødsfald blandt ældre plejehjemsbeboere. Ifølge Sveriges Radio er en fjerdedel af landets døde plejehjemsbeboere stockholmere.

»Det er jo nøjagtigt de her grupper, som er allervigtigst at beskytte, så det er klart, at vi har fejlet, når smitten nu er begyndt at sprede sig til vores ældreboliger,« siger Christoffer Bernsköld, enhedschef for Stockholms coronaindsats uden for akutsygehusene, til Sveriges Radio.

Han fortæller, at 159 personer er døde på Stockholms plejehjem, og at mindst 630 plejehjemsbeboere er smittet. Der er fundet coronavirus på 121 af Stockholms 313 plejehjem.

Hvorfor virussen spreder sig så hurtigt på byens plejehjem, kan Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, ikke svare på, skriver Aftonbladet.

Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatri på Umeå Universitet, er dybt bekymret over udviklingen, fortæller han til Aftonbladet.

»Jeg bliver meget, meget ked af det. Det er mange mennesker, som mister deres liv. Samtidig er jeg ikke overrasket. Vi kommer til at se uendeligt meget værre tal i de kommende uger,« mener han.

Han mener, at coronaviruspandemien ligefrem kan sænke gennemsnitslevealderen i Sverige.