Hvem skal nu have Assange? Sverige genoptager voldtægtssag mod WikiLeaks-stifter

Efter ni år genåbner Sverige voldtægtssagen mod WikiLeaks' stifter, Julian Assange. Men de svenske anklagere har travlt. Anklagen mod Assange er nemlig forældet om et år.

Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige genoptager voldtægtssagen mod WikiLeaks-stifter Julian Assange.

Det skriver flere svenske medier, efter at den svenske anklagemyndighed mandag annoncerede det.

Der er gået ni år, siden to svenske kvinder fremsatte anklager mod Julian Assange. De beskyldte ham for voldtægt og seksuelle krænkelser. Flere af anklagerne ramte forældelsesfristen i 2015 – på nær én: voldtægtsanklagen.

Det er efterforskningen af den anklage, som Sveriges viceoveranklager nu har meddelt, at man åbner igen. Men de svenske anklagere får travlt. For også denne anklage vil nå forældelsesfristen om lidt. Faktisk allerede i 2020, skriver SVT.

Viceoveranklager Eva-Marie Persson kan ikke garantere, at efterforskningen vil føre til retsforfølgelse. Hun vil i stedet have ham udleveret til afhøring i sagen, forklarede hun på pressemødet.

Det bliver dermed nu op til Storbritannien at afgøre, om Julian Assange skal udleveres til Sverige eller USA, når han har afsonet de 50 ugers fængsel, han i sidste uge blev idømt i Storbritannien.

Beslutningen kan tages af en dommer, men det kan til syvende og sidst vise sig blive op til den britiske indenrigsminister, skriver New Statesman.

Assanges svenske advokat, Per E. Samuelsen, er overrasket over viceoveranklagerens beslutning om at genåbne sagen.

»Jeg blev meget overrasket. Jeg synes, at Sverige bør skamme sig over at genoptage den indledende efterforskning,« siger han til SVT og tilføjede:

»Vi taler altså om hændelser, som fandt sted for ti år siden.«

Julian Assange blev anholdt af britisk politi, efter at Ecuador i april fratog ham hans politiske asyl. Han har tilbragt de sidste syv år på Ecuadors ambassade i London, efter at han var flygtet fra en britisk retssag, som han frygtede ville resultere i, at han blev udleveret til Sverige, hvor han altså var anklaget for sexforbrydelser.

Han frygtede ligeledes at blive udleveret til USA, hvor justitsministeriet har tiltalt ham for at have hjulpet den tidligere militæranalytiker Chelsea Manning med at bryde ind i regeringens databaser og downloade hundredtusindvis af fortrolige dokumenter om USAs krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan. Det risikerer han fem års fængsel for i USA.

De svenske voldtægtsanklager mod ham blev fremsat i august 2010. De to kvinder – som han har mødt uafhængigt af hinanden – har anklaget ham for voldtægt, sexchikane og ulovlig tvang. Assange har indtil nu nægtet at lade sig afhøre, fordi han var bange for, at Sverige ville udlevere ham til USA.

De svenske anklagere droppede sagen mod Assange i 2017, fordi de ikke var i stand til at afhøre Assange, så længe han var på den ecuadorianske ambassade i London.

I sidste uge blev den 47-årige WikiLeaks-stifter idømt 50 ugers fængsel for i 2012 at have forbrudt sig mod betingelserne for sin kautionsløsladelse.