Højreekstremist valgt til borgmester i Tyskland: »Vi har ikke andre, der kan betjene en computer og sende e-mail«

Det skaber furore i Tyskland, at en politiker fra det stærkt højreorienterede Nationaldemokratiske Parti Tysklands er blevet valgt som borgmester af et enigt byråd, vel at mærke med de to regeringspartier CDU og SPDs stemmer. Mindst lige så overraskende er forklaringen. Partierne forlanger nu, at valget går om.

Torsdag blev Stefan Jagsch fra det stærkt højreorienterede Tysklands Nationaldemokratiske Parti, NPD, valgt som borgmester i Altenstadt-Waldsiedlung i delstaten Hessen. Det skete med CDUs, SPDs og FDPs stemmer. Valget har udløst chokbølger i Tyskland, og partierne vil nu lade valget gå om. Foto: Andreas Arnold/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter delstatsvalgene i forrige uge i Sachsen og Brandenburg var der ingen slinger i valsen hos Tysklands traditionelle partier.

På trods af at det bliver vanskeligt at danne en stabil flertalsregering, vil hverken det konservative CDU eller socialdemokraterne, SPD, regere på det højreorienterede parti, Alternative für Deutschlands, stemmer.

Ikke desto mindre stemte begge partier torsdag for, at Stefan Jagsch fra det yderligtgående Tysklands Nationaldemokratiske Parti, NPD, kan blive borgmester i Altenstadt-Waldsiedlung i Hessen, 25 kilometer fra Franfurt am Main. Byen har ca. 2.600 indbyggere.

»Én af folket – og for folket.« Sådan skrev Stefan Jagsch fra torsdag på Facebook, da et enigt byråd valgte ham som borgmester. Det var dog ikke alle byrådsmedlemmer, der var til stede, men Jagsch blev valgt med stemmer fra CDU, SPD og det liberale FPD.

NPD går for at have nazistiske rødder, og op til flere gange har tyske myndigheder forsøgt at få partiet forbudt. I Hessen har efterretningstjenesten udtalt bekymring over Jagschs aktiviteter.

Siden afstemningen i Hessen har både SPD og CDU haft travlt med at forklare, hvordan deres lokalpolitikere kunne stemme på en NPD-politiker.

CDUs formand Annegret Kramp-Karrenbauer tog i et TV-interview søndag afstand fra, at partifæller har stemt for, at en NPD-politiker kan blive borgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ZINKEN / AFP / scanpix .

I et såkaldt sommerinterview søndag aften sagde CDUs nye formand og forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, at hun havde forståelse for, hvis folk følte sig »stødt og forargede over beslutningen«. Hendes generalsekretær Paul Ziemiak slog fast, at han »forventer, at beslutningen bliver korrigeret«.

På Twitter slog SPDs generalsekretær, Lars Klingbeil, lignende toner an:

»SPD har en meget klar holdning: Vi forhandler aldrig med nazister. Aldrig. Det gælder på statsligt plan såvel som i regioner og distrikter. Denne beslutning er uforståelig og må straks omgøres.«

»Formand er gået af«

Mandag forsøgte en af CDUs repræsentanter i byrådet at kaste lys over, hvorfor Jagsch var blevet valgt.

Ifølge Norbert Szielasko var CDUs gruppeformand gået af for ti uger siden. Da partiet ikke »har andre – især ikke en yngre, der kan betjene en computer og sende e-mail,« havde CDU stemt på Jagsch.

Til den lokale radiostation, Hessenschau, påpeger Szielasko også, at det er underordnet, hvad Jagsch »foretager sig i partiet og privat.«

Også et byrådsmedlem fra SPD fremhæver, at der ikke var noget alternativ til NPDs kandidat. En anden socialdemokrat valgte mandag imidlertid at træde tilbage.

Hovedpersonen udtalte mandag til avisen Bild, at det hele var udtryk for en overreaktion:

»Jeg synes, det er temmeligt latterligt, at man opfører en sådan abedans på grund af en så beskeden post,« lød det fra Jagsch.

Mandag eftermiddag meddelte CDU, SPD og FDP, at de vil prøve at få fremtvunget et omvalg. Det er endnu uklart, hvem der kan blive valgt i stedet, og hvordan det kan gå om.