»Hey, det er mit hus«: Han kender den balkon, USA ramte med ninjabomben

De har boet i det samme hus og udført det samme morgenritual på balkonen. Amerikanske Dan Smock blev overrasket, da billeder gik viralt efter al-Qaeda lederens død.

 
Kort før missilet rammer sit mål, frigiver det seks lange knivblade, der former sig som en skarp ring. Video: AiirSource Military/Newsy. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han plejede at starte sin dag med at stå på balkonen.

Derfra kunne amerikanske Dan Smock spejde ud over Afghanistans hovedstad, Kabul.

Søndag morgen omkring klokken halv syv stod al-Qaedas leder på selvsamme balkon, da to missiler hamrede ned fra en amerikansk drone og dræbte den berygtede terrorist.

»CIA havde efterretninger om, at han kunne lide at stå på balkonen, og jeg tænkte: ‘Selvfølgelig kunne han det, det var en dejlig altan’,« siger Smock i et telefoninterview med The Guardian.

Da verden fik besked om, at USA havde dræbt al-Qaeda lederen, begyndte billeder af gerningsstedet at florere:

Bygningen i velhaverkvarteret i Kabul, som husede terroristen, havde også været hjem for Dan Smock, da han for nogle år siden arbejdede i Afghanistan på et amerikansk statsstøtteprojekt.

Den cremefarvede villa havde et karakteristisk eksternt gittertræk mellem etagerne. Det genkendte Smock på billederne af bygningen, der blev delt på sociale medier efter USAs angreb med den såkaldte ninjabombe.

Han blev overrasket og forvirret over at se ruderne smadret.

»Da jeg så det, tænkte jeg: ‘Hey, det er mit gamle hus’,« fortæller Dan Smock.

Amerikaneren er militærveteran fra krigen i Irak. Han har samtidig brugt en del år på at arbejde som civil i Afghanistan.

På mange måder var det en »utrolig surrealistisk« oplevelse at finde ud af, at han har boet i det samme hus og stået på den samme balkon som den mand, der var med til at planlægge angrebet på World Trade Center og Pentagon 11. september 2001.

»Ting ændrer sig, og tingene ændrer sig hurtigt, men på det niveau? Det er lidt intenst. Du har en offentlig fjende nummer et med en dusør på 25 millioner dollar på hovedet, der bogstaveligt talt bor i det samme hus, som du boede i tidligere,« siger Smock.

71-årige al-Zawahiri gemte sig sammen med sin familie Dan Smocks gamle hus.

Ingen andre end terrorlederen døde i droneangrebet. Det er uvist, om familien var til stede i bygningen, da missilerne ramte.