Helle Thorning-Schmidt bliver Facebooks nye overdommer: Ja, vi kan trumfe Mark Zuckerberg

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt får en central rolle i Facebooks nye »højesteret«. Hun skal være med til at trække grænser i de vanskeligste sager om ytringsfrihed for platformens over to milliarder brugere.

Helle Thorning-Schmidt får en nøglerolle i Facebooks nye såkaldte oversight board. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ene fløj i debatten mener, at Facebook fjerner for meget indhold. Den anden mener, at Facebook fjerner alt for lidt.

Nu skal tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt være med til at trække klare grænser for Facebooks 2,6 milliarder brugere.

Techgiganten fremhæver selv, at Helle Thorning-Schmidt »gentagne gange stod fast på ytringsfriheden«, da hun var statsminister.

Hun bliver fremover co-chair i det fire personer store formandskab for et nyt Facebook-råd, der på papiret bliver overordentligt magtfuldt.

Rådet, et såkaldt oversight board, får til opgave at træffe afgørelser i de vanskeligste sager om ytringsfrihed, injurier og misinformation på verdens største sociale medie.

»Rådet vil tage bindende beslutninger om, hvilket indhold på Facebook og Instagram, der skal tillades eller fjernes,« lyder det i den officielle beskrivelse af rådet.

Det nye råd er en reaktion på de seneste års kritik af platformen for på den ene side at bidrage til spredning af statslig misinformation og opfordringer til myrderier i blandt andet Myanmar. Samtidig har blandt andre danske politikere og eksperter kritiseret det sociale medie for at blokere debattører på uklart grundlag.

Øget pres

Debatten er baggrunden for, at Facebook har oprettet den nye institution, siger Facebooks Heather Moore, der har deltaget i udformningen af rådets vedtægter, til Berlingske.

»For mere end to år siden kom vi under øget pres for at tage sværere og sværere beslutninger, der omfattede ytringsfrihed og menneskerettigheder. Og vi kom til den erkendelse, at vi ikke skulle gøre det alene,« siger hun.

Hun bekræfter, at Facebook har studeret både den amerikanske højesteret og den Europæiske Menneskeretsdomstol under forarbejdet til det nye råd.

Nu har techgiganten og de fire næstformænd så udvalgt de første 20 medlemmer. Medlemmerne skal blandt andet tage udgangspunkt i Facebooks såkaldte fællesskabsregler, når de træffer deres beslutninger.

Rådet tæller blandt andre tidligere dommere, juraprofessorer, journalister og aktivister fra det meste af verden.

Dermed afgiver Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, magt til en uafhængig institution, fremhæver Helle Thorning-Schmidt i et interview med Berlingske.

»Facebook har sådan set gjort meget for at regulere indhold,« siger hun.

»Men problemet har været, at der ikke har været nogen indsigt i, hvordan de beslutninger egentlig truffet og heller ikke nogen form for transparens omkring det,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Vil undgå regulering

Det skal det nye oversight board råde bod på, siger hun.

Kan I overtrumfe Mark Zuckerberg?

»Ja, det er meningen, og det har han også selv sagt til os. Ideen er jo, at vi kan tage beslutninger, som er endelige, og som definerer, hvad Facebook skal gøre,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Så det er en magtafgivelse fra hans side?

»Ja, det er det. Det er noget, som Facebook har overvejet meget, og som Zuckerberg står fuldstændig bag. De er helt klar over, at de afgiver noget ansvar,« siger Helle Thorning-Schmidt.

I Danmark har debattører oplevet at blive blokeret, hvis de har skrevet navnet på en britisk højreradikal. Vil det stadig være sådan, hvis det står til dig?

»Jeg kender ikke den specifikke sag dér. Men hele ideen er jo, at vi kan tage appeller op i alle slags sager, og det er meget bredt forstået.«

Ifølge hende vil rådet lægge stor vægt på ytringsfrihed.

»Det skal ikke være staterne, der bestemmer, men det skal heller ikke være et privat selskab. Det er derfor, de forsøger med en helt ny model som denne her,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia, kalder rådet for »et spændende eksperiment«.

Også en anden techgigant, Google, har tidligere meldt ud, at man ville nedsætte et etisk råd. I begge tilfælde er der samtidig tale om forsøg på at skærme sig mod kritik og regulering.

»Siden 2016 har opfattelsen af sociale medier ændret sig radikalt, så der er ingen tvivl om, at man er under pres. Der har været kritiske høringer i Kongressen, og EU-Kommissionen presser på, så det er et forsøg på at signalere, at man tager det meget alvorligt,« siger Jacob Mchangama.

Han tror dog ikke, at kritikken vil forstumme, selv om beslutningerne lægges ud i et uafhængigt råd.

»I Danmark har vi stor opbakning til ytringsfriheden, men der er stadig emner, der splitter. Den uenighed kan du så gange med faktor 100, hvis du kigger ud over verden,« siger han.

Derfor risikerer rådets medlemmer fremover at blive den nye genstand for kritik, vurderer han.

Indtil videre er rådets praktiske arbejde blevet forsinket af coronakrisen. Det ventes at begynde at behandle de første sager senere i år.

Simon Kruse er Berlingskes techkorrespondent