Han skød en demonstrant under stormløbet. Ingen domme forventes

Der vil ikke blive fældet dom mod politibetjenten, der skød Trump-tilhængeren Ashli Babbitt under angrebet på Kongressen, lyder de foreløbige konklusioner i efterforskningen, der stadig finder sted.

 
Foreløbigt virker det ikke til, at politibetjenten, der skød Trump-tilhængeren Ashli Babbitt under angrebet på Kongressen, vil modtage dom i sagen. Forhenværende præsident Donald Trump udtrykte først sympati for uromagerne, mens han dagen efter fordømte deres handlinger. Video: Twitter, CNN, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da hundredvis af demonstranter 6. januar stormede Kongressen i Washington, D.C., var krigsveteranen Ashli Babbit blandt dem. Da hun forsøgte at kravle gennem et knust vindue ind til Speaker’s Lobby, blev hun ramt af et skud i brystet.

Skuddet blev affyret af en politibetjent. Han blev med det samme fritaget fra tjeneste, og en efterforskning af sagen gik i gang.

Nu er de foreløbige resultater klar. Konklusionen er, at betjenten ikke bør dømmes for nogen forbrydelser, skriver The Wall Street Journal.

»Der er ingen tvivl om, at han bør gå fri,« udtaler betjentens advokat til The Wall Street Journal. Han forklarer blandt andet, at betjenten var sidste forsvarsværn mellem demonstranterne og kongresmedlemmerne.

Den inkarnerede Trump-tilhænger Ashli Babbit var blandt de døde ved demonstrationer i Washington, D.C., 6. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Keith/AFP/Ritzau Scanpix.

Betjenten bør ifølge efterforskerne ikke sigtes, da det ikke er nok blot at fastslå, at politibetjenten brugte overdreven magt. Det er også nøvendigt at bevise, at han »forsætligt krænkede andres forfatningsmæssige rettigheder«.

Kravet gør det vanskeligere at anlægge føderale anklager mod betjente.

Beslutningen er ikke afgjort af Justitsministeriet endnu. En igangværende efterforskning er fortsat i gang.

»En god patriot«

Den 38-årige kvinde fra Californien var ifølge hendes mand »en god patriot«.

I Trump-årene blev hun opflammet af præsidenten, og i den sidste tid inden stormløbet mod Kongressen var hendes Twitter-profil en tiltagende feber af militante tweet og konspirationsteorier fra QAnon-bevægelsen.

Kun 24 timer før kupforsøget tweetede hun blandt andet:

»Intet vil stoppe os nu … de kan forsøge og forsøge, men stormen er her, og den vil ramme Washington DC om mindre end 24 timer … mørke til lys.«

Sammen med andre forsøgte hun at trænge ind i selve kongreskammeret. To civilklædte og bevæbnede betjente bevogtede døren og nægtede at flytte sig. De beordrede Babbit og andre til at trække sig tilbage og truede med at skyde.

Babbit tog en flagholder og knuste et vindue til kammeret og var ved at kravle gennem den knuste rude, da hun blev skudt, oplyser flere medier.

Ashli Babbit havde gjort tjeneste for det amerikanske flyvevåben i 14 år. Hun havde taget den lange tur fra Californien til Washington, D.C. for at deltage i optøjerne.

Drabet på Ashli Babbitt er langt fra den eneste sag, der har optaget politiets opmærksomhed den seneste stykke tid. Efterforskningen af mere end 150 sager er fortsat i gang.