Han har selv nægtet at lukke Sverige ned: Nu er Tegnell bekymret for Europas genåbning

I flere europæiske lande begynder antallet af nye coronasmittede nu at falde. Men den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, tror ikke på, at det værste er overstået for Europa.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, er blevet beskyldt for at spille hasard med svenskernes liv, og hans strategi mod coronavirussen er blevet kaldt for et gigantisk eksperiment, fordi han stædigt fastholder, at Sverige bør holdes åbent.

Derfor kan det også virke besynderligt, at det netop var ham, der på et pressemøde søndag sendte en advarsel til Europa: Manden, der nægtede at lukke Sverige ned, advarer nu Europa mod at åbne for hurtigt op.

Det skriver Dagens Nyheter.

Mens antallet af nye coronasmittede synes at stabiliseres flere steder i Europa, sagde Tegnell på et pressemøde søndag, at den positive udvikling ikke nødvendigvis er et udtryk for, at faren er drevet over:

»Den her smitte har overrasket os gang på gang. Jeg tror, at man skal være forsigtig med at drage sådan nogle konklusioner,« siger han ifølge Dagens Nyheter.

Søndag fastholdt den danske statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark har udsigt til en forsigtig og gradvis genåbning efter påske. Det skyldes blandt andet, at antallet af nye smittede synes at være stabiliseret.

Samme udvikling begynder at kunne ses i Storbritannien, Spanien, Italien og Frankrig. Alle landene har været hårdt ramt af coronavirussen og derfor vedtaget tiltag, der skulle forsinke smitten betydeligt. De har blandt andet vedtaget udgangsforbud, lukket grænserne og sendt folk hjem fra arbejde.

Tiltagene kan have mindsket smittespredningen. Men det er en kortsigtet løsning, mener Tegnell. For hvordan skal Europa åbne op igen uden at blive ramt hårdt af endnu en bølge af virussen?

»Det går ikke at slippe alt på én gang, for det bliver meget sårbart og kan føre til et nyt højt niveau. Man skal opfinde en måde at lempe restriktionerne på, og jeg ved ikke rigtigt, hvordan det skal gå til,« siger han ifølge Dagens Nyheter.

På grund af udgangsforbud og hjemmeisolation i flere lande er der ikke nok mennesker, der har udviklet immunitet mod covid-19, mener den svenske statsepidemiolog. Og netop derfor kan flere europæiske lande have udsigt til en hastig smittespredning igen, når udgangsforbudene ophæves, mener Tegnell altså.

»I Sverige er vi kommet et godt stykke ind i epidemien, og derfor har vi ikke samme potentiale for en eksplosiv spredning. Det er i begyndelsen, at faren for sådan noget er absolut størst, og den mindskes efterhånden, som flere bliver immune,« siger han ifølge Dagens Nyheter.

Mette Frederiksen har forklaret, at genåbningen af Danmark bliver en langsom proces. Dem, der er sendt hjem fra arbejde, skal således ikke forvente, at mødetiderne bliver, som de plejer, lige foreløbig, sagde hun søndag.

Statsministeren mener heller ikke, at børn kan komme i skole og på uddannelse »på en og samme tid«.