Håbet lever for Julian Assange: Højesteret med opsigtsvækkende beslutning

Stifteren af WikiLeaks kan – i hvert fald for en stund – ånde lettet op. Afgørelse i Londons højesteret giver spinkelt håb til Assange om at undgå udlevering til USA.

 
Højesteretten i England har besluttet at Julian Assange godt kan appellere sin udlevering til USA. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et spinkelt håb for manden bag WikiLeaks er resultatet af en afgørelse mandag i London.

Julian Assange kan appellere beslutningen om, at han skal udleveres til USA til Storbritanniens højesteret.

Dette har selvsamme højesteret netop afgjort, oplyser flere internationale medier, herunder CNN og The Independent.

Højesteret valgte i december at omstøde en tidligere afgørelse, der lød på, at Julian Assange ikke kunne udleveres på grund af stor risiko for, at WikiLeaks-stifteren ville begå selvmord.

Dagens afgørelse fra højesteret betyder, at Julian Assange nu kan appellere afgørelsen.

Hvis ikke Assange havde fået medhold i dag, ville hans sidste muligheder for at undgå udlevering været opbrugt.

USA har længe ønsket at få udleveret Julian Assange, der er anklaget for at have lækket en lang række hemmelige dokumenter.

Om han stadig kan undgå at blive udleveret til USA, er endnu ikke afgjort, men afhænger af resultatet af en eventuel appel.

Hvis Assange bliver udleveret til USA og efterfølgende dømt, risikerer han op til 175 års fængsel.

Anholdt i 2019

Australske Julian Assange blev verdenskendt, da han i 2010 lækkede 750.000 hemmelige dokumenter, blandt andet fra krigene i Irak og Afghanistan.

I 2011 blev han efter et besøg i Stockholm anklaget for voldtægt. Han flygtede til London, hvor den britiske domstol dømte ham til udvisning til Sverige. Som resultat flygtede han ind i Ecuadors ambassade, hvor han fik politisk asyl.

I 2019 blev han anholdt på ambassaden efter beskyldninger om at have overtrådt vilkårene for sit asylophold på ambassaden. Han har siden da siddet fængslet i London.

4. januar 2021 afgjorde en britisk dommer med henvisning til »bekymring for hans mentale helbred« og »risiko for selvmord i et amerikansk fængsel«, at Julian Assange ikke kunne udleveres til USA. Det var denne beslutning, der i december 2021 blev omgjort – og som Julian Assange nu kan vælge at appellere.