Grønne politikere afviser Leyen på grund af svag klimaplan

EU-Parlamentet forventer dedikation til grønne tiltag fra den kommende EU-Kommission forud for EU-afstemning.

»Europa skal være det første CO2 neutrale kontinent, men det kræver økonomi. Vi skal investerer i det,« siger Ska Keller, der er gruppeleder for den grønne gruppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET

Ursula von der Leyen, der snart overtager ledelsen af EU-Kommissionen, har fået ros for at sætte fokus på klimaet.

Men tyskerens ambitioner på området er ikke høje nok, mener flere medlemmer af EU-Parlamentet.

Under en debat onsdag i Strasbourg før en godkendelsesafstemning om den kommende EU-Kommission deler de deres utilfredshed over tyskerens udmeldinger.

Von der Leyen har sagt, at hun sigter efter at skære EU's CO2-udledning med 50 procent i 2030. Det er bare ikke nok for alle.

»Vi har brug for ambitiøst indhold. Hvis ikke man reformerer landbrugspakken i bund, bliver klimaløfterne noget lunkne.«

»Derfor kan vi ikke støtte kommissionen,« lyder det fra blandt andre Ska Keller, der er gruppeleder for den grønne gruppe.

Kellers danske gruppefælle, Nikolaj Villumsen (EL), er heller ikke imponeret over klimaambitionerne. Han vil stemme imod EU-Kommissionen ved afstemningen senere onsdag.

»Det er fuldstændigt utilstrækkeligt, at Ursula von der Leyen ikke vil love mere end 50 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030,« siger Nikolaj Villumsen.

Bølgerne går højt i debatten om den kommende EU-kommission, og flere parlamentarikere fremhæver EU's langsigtede budget.

»Europa skal være det første CO2-neutrale kontinent, men det kræver økonomi. Vi skal investere i det,« siger Forny Europas gruppeleder, Dacian Cioloș.

Det næste langsigtede EU-budget dækker perioden 2021-2027.

/ritzau/