Grønlands regering slår revner: Parti trækker støtten til Pele Broberg

Den grønlandske udenrigsminister, Pele Broberg, har udløst en politisk efterårsstorm i Grønland. Et støtteparti kræver ministeren fjernet efter et sprængfarligt forslag om at begrænse stemmeretten. Nu knager regeringskoalitionen.

Omstridte udtalelser fra Grønlands udenrigsansvarlige, Pele Broberg, får nu stærke kræfter til at kræve ham sat fra bestillingen. Men et internt opgør i koalitionen kan koste på en anden mærkesag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det knager og brager i den koalition, der kom til magten i Grønland efter valget i april. Det skete dengang med løfter om blandt andet stop for udvinding af uran fra de grønlandske fjelde.

Siden har et helt andet emne vist sig endnu mere politisk radioaktivt for et regeringssamarbejde, der rækker fra det yderste højre til det yderste venstre.

Det blev tydeligt søndag aften, da den grønlandske landsstyreformand, Mute B. Egede, måtte udsende en usædvanlig pressemeddelelse. Her lagde han i skarpe vendinger afstand til sin egen udenrigsminister, Pele Broberg.

Ministerens udtalelser »skal og må ikke give anledning til en splittelse i det grønlandske samfund«, skrev landsstyreformanden.

Han slog fast, at koalitionen ikke ønsker at indskrænke stemmeretten og at »alle borgere i Grønland har samme rettigheder«.

Anledningen til den opsigtsvækkende irettesættelse var et interview i Berlingske.

I interviewet slog Pele Broberg fast, at han ikke længere vil bruge begrebet Rigsfællesskabet, fordi det efter hans mening dækker over dansk overherredømme.

Den grønlandske landsstyreformand, Mute B. Egede, har udsendt en offentlig irettesættelse af Pele Broberg. Men Egedes eget parti kræver yderligere skridt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix.

Han satte samtidig spørgsmålstegn ved, om andre end borgere med inuitbaggrund skal kunne deltage i en kommende folkeafstemning om selvstændighed.

»Det er jo ikke meningen, at de, der koloniserede landet, skal have lov at bestemme, om de vil blive ved med det eller ej,« sagde Pele Broberg, der er valgt for det nationalkonservative parti Naleraq.

Nødt til at gribe ind

Siden har interviewet – sammen med måneders opsparet frustration – udløst en regulær regeringskrise på verdens største ø.

Pele Brobergs udtalelser har ikke bare vakt røre hos den tre gange større koalitionspartner, partiet Inuit Ataqatigiit (IA).

Mandag bredte oprøret sig også til koalitionens konservative støtteparti, Atassut. Partiets formand, Aqqalu Jerimiassen, meddelte, at han ikke længere har tillid til Broberg som minister.

»Vi er stærkt utilfredse, og mit bagland kan slet ikke støtte Pele Broberg. Han er ikke velegnet til at varetage udenrigsområdet,« siger Aqqalu Jerimiassen til det grønlandske medie KNR.

»Specielt når man er naalakkersuisoq (minister, red.), skal man ikke prøve at splitte befolkningen. Det er det farligste, man kan gøre,« siger Aqqalu Jerimiassen.

Dermed er den hårdtslående udenrigsminister endt i sit hidtil største stormvejr i sin fem måneder lange ministertid.

Langt ind i regeringspartiet IA kræver stærke kræfter nu, at Pele Broberg som minimum flyttes fra posten som udenrigsansvarlig. På partiets landsmøde søndag udsendte tre tidligere formænd en fælles erklæring, hvor de lagde afstand til den omstridte minister.

Det bekræfter partiets stifter og nestor, Aqqaluk Lynge, over for Berlingske. Han kalder Pele Brobergs udtalelser for »bizarre« og »respektløse« over for landsstyreformand Mute B. Egede.

»Vi er nået til en grænse, hvor Pele Brobergs udtalelser er ved at ødelægge det ellers gode samarbejde, der ellers er,« siger Aqqaluk Lynge.

Han lægger afstand til Pele Brobergs »konfrontatoriske stil« over for Danmark, og han peger på en mulig ministerrokade som en mulig løsning på striden.

»Udenrigspolitikken skal også føres i samarbejde med Danmark. Det skal et medlem af landsstyret vide,« siger Aqqaluk Lynge.

»Landsstyreformanden må slå i bordet,« mener han.

»Bizar og uhørt opførsel«

Det er ikke første gang, at Pele Brobergs udtalelser vækker opsigt, og toppolitikeren har de seneste år skabt sig en effektiv platform som talerør for de grønlændere, der ønsker at træde speederen i bund, når det gælder uafhængighed fra Danmark.

Ministeren har tidligere gjort sig bemærket ved at kræve genforhandling af en dansk forsvarsaftale til 1,5 milliarder kroner og ved at udeblive fra et planlagt pressemøde med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

»Vi er ikke interesserede i hverken droner, forsvarsuddannelse eller dansk militær tilstedeværelse i Grønland,« sagde Pele Broberg dengang til TV 2.

Chefredaktør for avisen AG kalder det »voldsomt«, at en landsstyreformand udsender et dementi efter udtalelser fra en af sine egne ministre.

»Jeg kan ikke huske, at det er sket tidligere. Episoden vidner om mangelfuld kommunikation i koalitionen. Broberg ved udmærket, at udelukkelse af etniske borgere ved en afstemning er politisk sprængstof,« siger chefredaktør Christian Schultz-Lorentzen til Sermitsiaq.

Samtidig får det venstreorienterede parti IA svært ved at trække stikket til samarbejdet med Pele Brobergs højrefløjsparti Naleraq helt. En alternativ koalition vil sandsynligvis kræve, at IA går på kompromis med kravet om stop for uranudvinding, et af partiets vigtigste valgløfter.

»Som brikkerne ligger, har Naleraq godt fat om IA,« siger Christian Schultz-Lorentzen til Sermitsiaq.

Landsstyreformand Mute B. Egede har ifølge avisen varslet, at han vil indkalde partiformændene for både Naleraq og det konservative parti Atassut til et hastemøde.